SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Husqvarna FF
Där drömmar blir till verklighet

Bjärsa återvänder till Vapenvallen.
2020-09-27 17:00
Ett legendariskt gäng i HFF (foto: okänd)
Nu kommer Mattias Bjärsmyr tillbaka till Vapenvallen då hans IFK Göteborg gästar för spel i Svenska cupen. Vi fångade honom för en intervju på väg hem från kamratgården i Göteborg.

- Jag ser framemot att komma tillbaka till Vapenvallen, säger Mattias

Kom som ung talang

Mattias Bjärsmyr kom till Husqvarna FF då han som 16-åring började fotbollsgymnasiet på Sanda. Då var Husqvarna FF en klubb etablerad i toppen av dåvarande Division 2 med spelare som Fredrik Knutsson och Lasse Bergh.


- Jag hade känt på seniorfotbollen redan när jag kom till Husqvarna FF. Först i division 5 i Hestra och sedan i division 2 där Grimsås IF spelade, säger Mattias.


Det var åren 2002-2004 som Mattias Bjärsmyr var i klubben. Han minns att laget gick bra, vann serien hans första år och fick spela kvalmatcher mot BK Forward den först säsongen. Det kvalet innehöll den ökända ”Snömatchen” där laget tappade avancemanget då BK Forward kvitterade till 4-4 på övertid. 


Truppen från 2004 vann även den serien och Mattias tycker att det var ett riktigt bra lag det året.


- VI fick kvala uppåt mot Mjällby AIF och vi borde ha vunnit det kvalet, säger han.


Det var en missad straff bland annat som vände matchbilden nere på Strandvallen. Lite diplomatiskt svarar han att han inte minns att det var nuvarande klubbchefen Jörgen Larsson som missade den.


- Jag kommer ihåg att Jörgen brukade ta straffarna och han tog dem alltid på kraft, säger Mattias och skrattar.


Omskolad mittfältare

Tiden i Husqvarna FF tycker han var betydelsefull för sin fortsatta karriär. Under en Smålandslagssamling föreslog en ledare att han skulle kliva ner från mittfältet och omskolas till mittback. Det är inget han ångrar i dag, tvärtom.


- Jag tror inte jag hade kommit så långt i min fotbollskarriär om jag inte skolat om mig. Sannolikt diskuterades det med min dåvarande tränare Henrik Larsson så jag fick spela mittback även i klubblaget, säger Mattias.


Han spelade sin första match på den positionen borta mot IFK Norrköping. Det var en träningmatch på försäsongen. Efter det så har han blivit kvar där med några undantag.


- Jag spelade i konkurrens med Jörgen Larsson och Fredrik Knutsson så ibland fick jag gå ut och spela högerback, säger han.

 

Lärde sig tuffhet

Att bli omskolad till mittback var ett viktigt steg i Mattias utveckling. Det var inte det enda som tiden i HFF betydde för hans fortsatta karriär.


- Jag fick träna upp en hårdhet genom att spela tuffa seniormatcher. IFK Göteborg värvade inte mig för att de sett mig spela i en match. Jag hade visat att jag kunde hålla en bra nivå över tid. Tiden i Husqvarna FF visade att jag kunde spela seniorfotboll, säger Mattias.


Han minns också målsprutan och åldermannen i laget, Lasse Berg med värme.


- Han var gammal redan då men var en riktig målgörare. Utanför planen tog han ansvar för oss yngre och var verkligen en riktigt bra kille, säger Mattias.


Det kanske var tur att målspottaren Lasse Berg fanns med i laget för Bjärsmyr står inte noterat för ett enda mål i HFF-tröjan. Närmast var han borta mot sin gamla klubb Grimsås. Då drog han iväg ett skott från mittlinjen men bollen gick i ribban.


- Det är faktiskt inget jag minns, men eftersom jag inte gör så många mål är det inte viktigt. Det viktiga är att laget gör mål, säger Mattias med ett leende.


Inte enbart seniorspel

När Mattias kom till klubben 2002 tillhörde han seniortruppen. Det innebar också att han spelade med juniorlaget under dessa år. Första året är han noterad för en Seniormatch och två juniormatcher. 


2003 tog det mera fart och han spelade 16 matcher med seniortruppen. Däremellan var han med i det juniorlag som bland annat kom trea i inomhus-SM. Det var en del unga talangfulla spelare med i det laget. Bland annat Michel Haidari, Eddie och Denni Avdic samt Christoffer Holmgren. 


Så Mattias tillhörde verkligen en gyllene generation i Husqvarna FF. 


Debut i ungdomslandslagen

2004 blev det sista i föreningen och han fick utmärkelsen årets pojkjunior av Jönköpings-Posten. Han fortsatte sin utveckling och tog plats i de äldre ungdomslandslagen. Trots att han var 16 år när han spelade seniorfotboll hade han inte fått plats i de yngsta pojklandslagen. Det var först i P17-landslaget som han fick debutera. Då spelade han fortfarande i Husqvarna FF. 


Sedan lämnade han Huskvarna och flyttade till västerut.

IFK Göteborg hade haft ögonen på honom länge och Mattias fick göra debut för blåvitt i maj 2005. Det var en match mot IF Elfsborg och han blev inbytt i halvtid. Han gjorde avtryck direkt i Allsvenskan och tilldelades priset årets nykomling på Fotbollsgalan 2005.


- Jag grävde inte ner mig för att jag inte hade blivit uttagen tidigare. Det gäller att ha tålamod för att lyckas inom fotbollen, säger Mattias.


Efter debuten så har det blivit många landslagsuppdrag. Han har varit lagkapten både i Sveriges juniorlandslag och U21-landslag. Mattias var den ende som spelade i samtliga 31 matcher för U21-landslaget mellan 2007 och 2009. Den karriären fick han kröna med ett U21-EM i Sverige. Det var sommaren 2009 där Sverige nådde semifinal.


Bjärsmyr debuterade i A-landslaget 2008 i en träningsmatch mot Costa Rica. Det har än så länge blivit tre A-landskamper. 


Råd till talanger

Det går inte att säga att Mattias var en ”late-bloomer”, men han trycker ändå på vikten av att ha tålamod om man vill lyckas som fotbollspelare.


- Du är inte körd bara för du missat uttagningen till P15-landslaget, säger Mattias.


Husqvarna FF har skolat många unga spelare genom åren. I årets trupp finns flera unga spelare som är i den ålder Mattias var när han kom till klubben.


- Ha tålamod, träna hårt och ha roligt på vägen, säger Mattias.


Det är dem saker han lyfter fram som extra viktiga för unga spelare som vill satsa på sin fotboll. Dessutom tillägger han att man också behöver tro på sig själv i alla lägen.

 

Spelat med och mot stora namn

Efter tiden i IFK Göteborg tog Mattias klivet ut i Europa. Grekland och topplaget från Aten Panathinaikos blev ny klubbadress. Det ryktades om att Husqvarna FF fick en slant av den övergångssumman, men det är nog bara HFF-kassören som vet något om detta.

 

Han fick vara med och vinna både ligan och cupen med laget. Det innebär spel i Euroleauge, där han fick möta många namnkunniga spelare.  Argentinske landslagspelaren Sergio Aguero, numera i Manchester City, mötte han då laget spelade mot Atletico Madrid.


Han räknar upp flera namnkunniga spelare som han mött genom åren. F.d FC Barcelona spelaren Samuel Etoo och Alessandro Nesta är två av dem han minns lite extra. Den senare spelade i AC Milan och i det italienska landslaget.


- Häftigaste upplevelsen var ändå när jag fick möte Clarence Seedorf. Efter matchen så tänkte jag Wow, vilken spelare, säger Mattias.


Han har spelat med många namnkunniga spelare också genom åren.


- Jean-Alain Boumsong är nog kanske den mest namnkunniga och spelskickligaste av dem jag bildat mittbackspar med, säger Mattias. 


Boumsong var fransk landslagsspelare som bland annat spelat i Juventus.

Efter det första året i Grekland blev Mattias utlånad till Rosenborg i Norska ligan. Där hann han med att vinna tippeligan innan han återvände till IFK Göteborg.


Avslutande (?) utlandsrunda

Tillbaka i IFK Göteborg var han en ledande spelare under fem år innan utlandslängtan blev för stor. Denna gång till Turkiet. Det blev dock inte till någon av de tre stora klubbarna i Turkiet; Besiktas, Fenerbahce eller Galatasaray från Istanbul.  

Först hamnande han i nykomlingen Sivasspor från staden Sivas. Den ligger mitt i Turkiet och är kanske mest känd för att det moderna Turkiet bildades här av Atatürk. 


I Sivasspor spelade Mattias 60 av 68 ligamatcher på två säsonger. 

Efter att det kontraktet gick ut blev det några matcher i en annan  nykomling i högsta Turkiska ligan, Süper lig.  Genclerbirligi är från Turkiets huvudstad Ankara. 

 

Det blev inte många matcher från start i den klubben utan Mattias återvände till IFK Göteborg under sommaren 2020. 

 

Kommer tillbaka till Vapenvallen

Nu väntar match i Svenska cupen för IFK Göteborg. Första hindret att ta sig förbi är Mattias tidigare klubb Husqvarna FF. IFK Göteborg har alltid ambitionen att ta sig vidare i Europaspel och Svenska cupen är en sådan väg laget kan ta ut i Europa. Förra året vann laget till och med Svenska cupen. 


- Det är viktigt för oss att vinna alla matcher och ta oss vidare uppåt och framåt, säger Mattias om matchen.


Det är inte klart om han spelar matchen eller inte. Det är Roland Nilsson, IFK-ikonen som nyligen tagit över tränarrollen, som bestämmer laget. 


- Vi har intensivt schema denna annorlunda säsong och nu på söndag (27/9) väntar en tuff match mot IF Elfsborg. Jag är inte 18-år längre så vi får se hur läget är på onsdag, säger Mattias med ett skratt.


34 år är ingen ålder för en mittback och lite kul hade det varit om han kunde avsluta karriären i Husqvarna FF, bredvid Didric Andersson.


- Jörgen Larsson har inte ringt om detta ännu. Familjen med tre barn är djupt rotade nu i Göteborg så chansen är nog liten att vi flyttar tillbaka till Huskvarna, säger Mattias med ett skratt. 


Det spelade ingen roll att undertecknad lockade med att det är nyrenoverad matta, nytt TV-torn, ny belysning och ny omklädningspaviljong. 


- Det minns jag att den brann ner. Det var de gråa låga husen som var då jag spelade, säger Mattias. 


Dags för avspark

Matchen mellan Husqvarna FF och IFK Göteborg spelas onsdag 30 september kl 18.30 på Vapenvallen. Tyvärr är det begränsat med publik till denna stormatch för klubben. 


Du kan stödja föreningen genom att köpa Soffbiljett.


Swisha 50 kr till: 123 46 41 825 


Märk inbetalningen Soffbiljett! Vi siktar på att få 500 personer i publiken. Ditt bidrag är viktigt. 


Text: Joakim Edvinsson

Foto: okänd. 


Nyhetsarkiv
2024-01-15 14:18
Julklappstips!2023-12-05 07:59
2023-08-24 11:21
2023-08-15 12:18
Lyckad Påsklovscamp!2023-04-11 21:58
Nya häftena har kommit.2023-03-20 11:28
"Vapendragare 2024"2023-03-02 09:22
God jul & Gott nytt år!2022-12-22 07:46
Ett fåtal häften kvar!2022-11-16 12:51
2022-11-16 07:47
Vinst i JDM finalen!2022-10-20 08:21
Årets matchställ. 2022-06-01 09:51
Matcher på HFF dagen!2022-05-17 12:09
Söker du sommarjobb? 2022-05-04 12:30
Välkommen Linda2022-03-09 10:18
Höstens första HFF-AW 2022-03-04 11:07
Årsmöte2022-02-28 08:27
2022-02-25 20:53
God jul & Gott nytt år!2021-12-23 10:42
Nya coronadirektiv.2021-12-23 08:32
Nu spänner vi bågen2021-11-12 07:03
JDM-Guld till HFF!2021-10-29 07:15
Höstlovscamp 20212021-10-07 11:45
Tack för denna veckan!2021-06-18 17:47
Nu kör vi igång! 2021-06-04 10:34
Flyttat årsmöte.2021-05-12 17:35
Inbjudan årsmöte.2021-05-05 09:09
Nyhet i webshopen 2021-04-20 12:17
Duo klar för herrarna!2021-04-12 15:24
Föreningskläder 2021-03-10 10:54
Meriterad forward klar!2021-02-22 11:17
Information om årsmöte2021-02-12 08:53
Linneah ny fasledare2020-11-25 11:08
Ungdomarna klara!2020-11-22 09:07
Hej alla HFFare!2020-11-10 11:05
HFF:s höstlovsläger2020-10-30 15:43
HöstlovsCamp2020-10-15 09:20
Hallå där Rebecka! 2020-10-02 07:40
Grattis alla vinnare!2020-09-23 13:59
Vinnare i derbylotteriet2020-08-21 17:19
Dags för derbyhelg2020-08-10 17:10
Dubbla segrar2020-06-29 19:01
Ny sportchef klar2020-06-07 17:22
Håll publiken borta!2020-05-01 17:00
Flyttat årsmöte 31/32020-03-18 08:12
Issas minnesfond2020-03-14 17:41
Medlemsutskick 20202020-01-20 09:28
P07 på cupäventyr2019-10-14 08:15
Fotboll ger styrka 2019-10-06 19:12
2019-09-20 07:41
Årsmötet avklarat.2019-03-29 18:02
FÖRENINGSKLÄDER2019-03-01 10:53
Issas minnesfond2019-01-11 09:05
Vapenvallen renoveras2018-05-02 16:30
Ministerbesök i Smeden2018-03-15 22:13
Segersviten fortsätter 2018-03-04 19:12
Matcher i helgen2018-02-17 07:51
Medlemsutskick2017-12-06 08:57
Nu förstärker vi laget2017-10-26 16:30
Nyhet i Husqvarna FF...2017-05-15 15:30
Fotbollsskolestart 3 maj2017-04-26 19:43
HFF Magasinet #1, 20172017-04-14 16:39
Utprovardag - Intersport2017-03-02 10:05
Vi behöver er hjälp!2017-02-10 12:54
Gammeljul i smedbyn2016-11-22 10:26
Ungdomsavslutning2016-11-13 14:47
VI SÖKER DIG!2016-11-04 08:13
Idrottens Bingo2016-10-03 07:51
Bollibompa - start 15/52016-05-09 10:58
Tack för hjälpen...2016-04-12 12:22
Husqvarna FF - Historia2016-03-22 16:00
Intersport webshop2016-03-07 08:59
Snömatch för P12/P112016-03-06 16:39
Unikt medlemserbjudande!2016-03-03 15:19
Sponsorhuset2016-02-26 06:58
Projekt Smedbyn startar!2016-01-21 07:30
Föreläsning2016-01-11 08:44
Året i bilder2016-01-06 15:30
Gott Nytt År!2015-12-31 16:45
GOD JUL!2015-12-24 09:50
2015-12-21 15:34
Julklappstips!2015-12-15 08:39
Årets sista match 1/112015-10-26 07:59
Dags för revansch! 2015-10-15 08:18
HFF P07 till Göteborg2015-10-08 08:08
Vinst i sista matchen...2015-09-26 16:32
Vinst i derbyt...2015-09-13 20:51
Radiohjälpens insamling2015-09-09 17:23
Ny matchdag!2015-09-07 11:52
Matchen webbsänds!2015-09-02 19:04
Storseger på Vallen...2015-08-30 20:57
Fotbollsskolan - Nivå 12015-08-20 14:15
2015-08-20 11:16
Kan HFF skrälla?2015-08-18 14:46
FFA på cup2015-07-14 15:01
Dags för revansch?2015-07-10 15:57
Herrmatchen websänds2015-06-30 08:00
Seger i andra derbyt...2015-06-13 21:02
Inför derbymatchen...2015-06-06 09:10
TAGE-Hylla2015-06-05 12:57
Lyckad cup trots regn2015-06-02 17:35
Bollibompa2015-05-29 08:11
Vinst mot Habo2015-05-10 09:39
Målkalas...2015-03-30 08:27
Dubbla DM-vinster2013-08-28 17:53
 
Huvudsponsorer
Diamantsponsor
Sociala medier
Instagram #husqvarnaff
Guldsponsorer
Silversponsorer
Bronssponsorer