SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Husqvarna FF
Där drömmar blir till verklighet

Ett porträtt av en eldsjäl.
2020-07-24 13:30
Ingvar har varit med från början (Foto Joakim Edvinsson/Arkiv)

1984. Året då Steve Jobs introducerade Mac-datorn , Gunde Svan och Tomas Wassberg tar guld i OS i Sarajevo och Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander vinner fyra Oscars. Det var också året då Ingvar Ederborn blev tränare för ett ungdomslag i Huskvarna Södra. Han har varit föreningen trogen sedan dess och betytt mycket för föreningens sociala engagemang både på och utanför fotbollsplanen.

Blygsam fotbollskarriär.

Trots över 40 år i Huskvarnadalen så går inte hans västgötska dialekt ur honom. Det kanske hörs extra tydligt när han emellanåt är speaker på Vapenvallen.


Ingvar började sin fotbollskarriär i Vara SK. En klubb belägen mitt på den västgötska slätten. Det blev spel i seniorlaget till han var strax under 30 år. Därefter flyttade han till storstaden Falköping för att läsa till psykiatrisjuksköterska. 


- Min fotbollskarriär var ändå rätt blygsam, säger Ingvar. 


Efter lite olika studier och arbeten så gick flyttlasset till Huskvarna 1978 och han har sedan dess jobbat som lärare främst inom socionom-programmet på Högskolan.


Med den bakgrunden är det inte konstigt att han är varit engagerad i de sociala frågorna även i Husqvarna FF då han har ett starkt engagemang för udda existenser i samhällets marginal.


Ungdomstränare i H-södra.

Han var ungdomstränare i H-södra och tränade ungdomar på Hjärttorpsvallen och Brånerydsvallen. Den senare var en stenhård grusplan nedanför Sjöqvist fabriken borta vid Bråneryd. Det sägs att det fortfarande syns spår av småstenar på röntgenbilder av de knän hos dem som spelat match där.


- Det var min äldste sons lag som jag tog över runt 1984 och som jag sedan följde genom åren, minns Ingvar.


Bara några år senare skulle Husqvarna IF och Huskvarna Södra IS slåss samman. Det är inte något han kommer ihåg så mycket om. Då var han fortfarande bara ungdomstränare och inte så engagerade i föreningen i stort.


Det var 1992 som han fördjupade sitt engagemang och kom med i ungdomsutskottet. Satt i ungdomsutskottet till omkring 2013-14. I huvudstyrelsen har han varit invald i sedan 2004. I början adjungerad men ordinarie sedan 2008. Här svävar Ingvar lite på årtalen men det är ändå en lång resa han gjort med föreningen. 


Bråneryds Herrgård viktig samlingspunkt.

Huskvarna Södra ägde Bråneryds herrgård och där låg också det första kansliet även för den nybildade föreningen Husqvarna FF.


- Sen minns jag också att det fanns en lokal uppe vid Folkets park innan klubbhuset byggdes. Det var inrymt i något hyreshus, säger Ingvar.


Han minns Bråneryds herrgård som ett stort och fint hus. Framförallt den stora möteslokalen där det fanns plats för många personer. Matchdräkterna tvättades i källaren.


När Husqvarna FF bildades så var det naturligt att flytta ner till Vapenvallen där det fanns fler planer. Hjärttorpsvallen lades så småningom ner och där finns nu de nya husen vid Cajos väg. 


Harry ”Cajo” Odin var för övrigt initiativtagaren till bildandet av Huskvarna Södra IS 1930. Han var klubbens första sekreterare och dessutom lagledare under många år.


- Jag minns att det var känsligt för en del H-södra medlemmar att flytta ner till Vapenvallen, säger Ingvar.


Efter lite bläddrande i sina gamla papper så ser han att sista styrelsemötet i Bråneryds herrgård ägde rum i september 1995. Vapenvallens kansli byggdes med stöd av arvsfonden och var inflyttningsklart 1996. Roger Karlsson numera funktionär och säkerhetsansvarig i föreningen var engagerad i byggandet av klubbhuset.


På den tiden var finska landslagsbacken Erka Päita spelande kanslist.


- Han var en trevlig person att ha att göra med trots att han var så ganska tuff som fotbollsspelare, säger Ingvar.


Uppdelning herr, dam och ungdom

Relationen och kontakten till huvudstyrelsen var inte så stor på den tiden. Bosse Johansson var ordförande i Ungdomsstyrelsen och efterträddes av Mats Kristiansson som var adjungerade till styrelsen.


- På den tiden hade ungdom egen ”plånbok” även på intäktssidan så det var väldigt uppdelat i föreningen, säger Ingvar.


Damfotbollen på den tiden leddes av Britt Andersson. Hon kom från Huskvarna södra och har spelat damallsvenskan fotboll.

- Det fanns flickfotboll i föreningen redan då, minns Ingvar.


Drog ett tungt lass

Ingvar blev ordförande i ungdomsutskottet i slutet av 90-talet. Det var inte utan ett visst motstånd från Ingvars sida. Ungdomssektionen hade inte så många ledamöter och det fanns mycket jobb att göra.


- Under några år var det Rolf Ottosson, Bengt Schultz, Göran Tingsvik och Andreas Sandqvist som var engagerade och visst funderade jag många gånger på att lägga av, berättar han.


Istället växte engagemanget och hans arbete i föreningen blev allt intensivare. Han skyller det på sin uppväxt.


- Jag är uppvuxen i en familj där föreningslivet i form av frikyrklighet och fotbollsverksamhet var en naturlig del av vardagen. Det är nog en tradition vi har hemifrån att jobba så att vi kan skapa så bra på att förutsättningar som möjligt för våra ungdomar, säger Ingvar.


Jätten vist cup engagerade året om

Husqvarna FF har alltid varit en stor ungdomsförening och genom åren bedrivit en hel del olika verksamheter. Jätten vist cup var en av de större turneringarna i södra Sverige. 1985 vann exempelvis Brommapojkarna minns Ingvar.


Jätten Vist cup startade redan 1981 i Husqvarna IF’s regi. Jörgen Andersson var fritidsledare på Alfred Dalins skolan och ungdomsledare. Han höll mycket i cupen och kansliet låg på gamla stenhuset på Alfred Dalin skolan.


- Det var mycket arbete året runt för att arrangera detta och det tog mycket tid och kraft för ungdomssektionen, säger Ingvar.


Cupen lades sedermera ned 1996.


Nu har föreningen startat Issa’s minnescup och ambition är att växa och bli större. Men det är svårt att hitta ett unikt koncept.

- Vi borde verkligen ha en cup i en förening av Husqvarna FF’s storlek, säger Ingvar med eftertryck.


Vänortsturnering med Nordiska länder

En annan spännande sak Ingvar blev engagerad i och som härstammade från Husqvarna IF-tiden var Vänortsturneringen. Legendariske, men sedan 2013 bortgångne Bertil ”Tvilling” Andersson, startade en turnering tillsammans med fyra orter i fyra länder. Den arrangerades vart annat år för att ungdomar skulle lära känna barn från andra länder. 


- Det var en annan tid då, så klart och och det internationella utbytet var kanske inte lika stort som idag, säger Ingvar.


I början av juli 2005 anordnades denna i Huskvarna på Vapenvallen. Tvilling var cupgeneral och hela ungdomsutskottet gjorde en stor insats för att arrangera detta.

Det skaffades sängplatser på skolor och vandrarhem. Det var flera lag från varje ort’s  P16, P14 och F16.


De deltagande lagen var från Valkeakoski i Finland, Slagelse i Danmark och Kragerö i Norge. Den Nordiska turneringen var bara för pojkar. Flickturneringen för F16 var det bara den Norska klubben som hade med ett F16-lag också.  Därför kompletterades Husqvarna FF’s F16-lag med lag från IK Vista och Tenhults IF. 


Skolmästerskap i Sporthallen

Ingvar också engagerad i Öxnehaga cup. Denna cup blev senare Huskvarna skolmästerskap och då anordnades den tillsammans med Egnahems BK. Det var Alfred Dalinskolan och Södergårdsskolan som bildade lag. Det spelades i Huskvarna Sporthall. Det pågick under många år och var mycket arbete med det. även denna turneringen lades ned då intresset svalnade.

- Det var en viktig rekryteringsbas för Husqvarna FF, säger Ingvar om skolmästerskapet. 


Integrationsprojekt och Smeden

Under 2010-talet har Ingvar varit initiativtagare till olika sociala projekt. Det har varit olika integrationsprojekt för att skapa goda förutsättningar att växa upp i Huskvarna. Han har varit otroligt betydelsefull i kontakter med kommunala politiker och tjänstemän, samarbetsföreningar och andra för att bedriva denna typ av projekt.


Ett av dessa var Projekt Huskvarna söder (Huskvarnabo) som främst riktades till Huskvarna Söder för att verka för en ännu trevligare miljö, gemenskap och trygghet i området. Ambitionen var att underlätta både integration och jämställdhet. 


Dessa projekt har sedan lagt grunden för att Husqvarna FF kunde köpa Galleri Smedbyn av Leif ”Brand-Johan” Johansson och påbörja uppbyggande av aktivitetshuset Smeden. Det är han fortfarande engagerade i och en viktig del i Smeden.


Ingvar tycker det  är ett oerhört spännande projekt och vill utveckla det till ett ställe som är en naturlig mötesplats för hela HFF.  


- Jag vill se det som ett ett andra hem för barn och ungdomar och där ungdomar som av olika anledningar har det besvärligt kan ha Husqvarna FF som en frizon i livet, säger han. 


Stolt över att bredden är toppen

Det är inte utan stolthet Ingvar kan titta tillbaka på sitt mångåriga engagemang i föreningen. Det han är lite extra stolt över och det som har format föreningen till vad den är i dag så nämner han naturligtvis ungdomsverksamheten först. 


- ”Bredden är toppen” är ett uttryck som förpliktigar. Att föreningen alltid satsat på ungdomarna. Att alla flick- och pojklag i alla åldrar ska prioriteras säger han. 


En annan betydelsefull pusselbit för föreningens utveckling har varit stabiliteten bland ledare tror Ingvar. Han ser att det är många ledare som varit med i många år. Även styrelseledamöter har varit trogna föreningen vilket skapar stabilitet. Han ser också att Vapenvallen som plats får lite för dålig uppmärksamhet. 


- Vi tänker kanske inte alltid på det men att en förening har så många planer att tillgå är ganska unikt, säger Ingvar.


Ser framtiden an

Om Ingvar får drömma om föreningens framtid så handlar det framgångsrika seniorlag för både dam och herr.

- Jag tror att det är viktigt för våra ungdomar att kunna ha förebilder som spelar högt upp i seriesystemen. På så sätt kan vi få se våra egna ungdomar i representationslagen, säger han


Han hoppas också på en fortsatt tillströmning av barn och ungdomar in till föreningen. 


- Här har vi en utmaning. Forskning visar på att ungdomar i dagsläget prioriterar annat än föreningslivet, säger Ingvar. 


2015 blev han utsedd till ”årets eldsjäl” på fotbollsgalan. Ett pris som vi i Husqvarna FF egentligen borde heta "århundradets eldsjäl" och inget annat. 


Text och Foto: Joakim Edvinsson


Nyhetsarkiv
2024-01-15 14:18
Julklappstips!2023-12-05 07:59
2023-08-24 11:21
2023-08-15 12:18
Lyckad Påsklovscamp!2023-04-11 21:58
Nya häftena har kommit.2023-03-20 11:28
"Vapendragare 2024"2023-03-02 09:22
God jul & Gott nytt år!2022-12-22 07:46
Ett fåtal häften kvar!2022-11-16 12:51
2022-11-16 07:47
Vinst i JDM finalen!2022-10-20 08:21
Årets matchställ. 2022-06-01 09:51
Matcher på HFF dagen!2022-05-17 12:09
Söker du sommarjobb? 2022-05-04 12:30
Välkommen Linda2022-03-09 10:18
Höstens första HFF-AW 2022-03-04 11:07
Årsmöte2022-02-28 08:27
2022-02-25 20:53
God jul & Gott nytt år!2021-12-23 10:42
Nya coronadirektiv.2021-12-23 08:32
Nu spänner vi bågen2021-11-12 07:03
JDM-Guld till HFF!2021-10-29 07:15
Höstlovscamp 20212021-10-07 11:45
Tack för denna veckan!2021-06-18 17:47
Nu kör vi igång! 2021-06-04 10:34
Flyttat årsmöte.2021-05-12 17:35
Inbjudan årsmöte.2021-05-05 09:09
Nyhet i webshopen 2021-04-20 12:17
Duo klar för herrarna!2021-04-12 15:24
Föreningskläder 2021-03-10 10:54
Meriterad forward klar!2021-02-22 11:17
Information om årsmöte2021-02-12 08:53
Linneah ny fasledare2020-11-25 11:08
Ungdomarna klara!2020-11-22 09:07
Hej alla HFFare!2020-11-10 11:05
HFF:s höstlovsläger2020-10-30 15:43
HöstlovsCamp2020-10-15 09:20
Hallå där Rebecka! 2020-10-02 07:40
Grattis alla vinnare!2020-09-23 13:59
Vinnare i derbylotteriet2020-08-21 17:19
Dags för derbyhelg2020-08-10 17:10
Dubbla segrar2020-06-29 19:01
Ny sportchef klar2020-06-07 17:22
Håll publiken borta!2020-05-01 17:00
Flyttat årsmöte 31/32020-03-18 08:12
Issas minnesfond2020-03-14 17:41
Medlemsutskick 20202020-01-20 09:28
P07 på cupäventyr2019-10-14 08:15
Fotboll ger styrka 2019-10-06 19:12
2019-09-20 07:41
Årsmötet avklarat.2019-03-29 18:02
FÖRENINGSKLÄDER2019-03-01 10:53
Issas minnesfond2019-01-11 09:05
Vapenvallen renoveras2018-05-02 16:30
Ministerbesök i Smeden2018-03-15 22:13
Segersviten fortsätter 2018-03-04 19:12
Matcher i helgen2018-02-17 07:51
Medlemsutskick2017-12-06 08:57
Nu förstärker vi laget2017-10-26 16:30
Nyhet i Husqvarna FF...2017-05-15 15:30
Fotbollsskolestart 3 maj2017-04-26 19:43
HFF Magasinet #1, 20172017-04-14 16:39
Utprovardag - Intersport2017-03-02 10:05
Vi behöver er hjälp!2017-02-10 12:54
Gammeljul i smedbyn2016-11-22 10:26
Ungdomsavslutning2016-11-13 14:47
VI SÖKER DIG!2016-11-04 08:13
Idrottens Bingo2016-10-03 07:51
Bollibompa - start 15/52016-05-09 10:58
Tack för hjälpen...2016-04-12 12:22
Husqvarna FF - Historia2016-03-22 16:00
Intersport webshop2016-03-07 08:59
Snömatch för P12/P112016-03-06 16:39
Unikt medlemserbjudande!2016-03-03 15:19
Sponsorhuset2016-02-26 06:58
Projekt Smedbyn startar!2016-01-21 07:30
Föreläsning2016-01-11 08:44
Året i bilder2016-01-06 15:30
Gott Nytt År!2015-12-31 16:45
GOD JUL!2015-12-24 09:50
2015-12-21 15:34
Julklappstips!2015-12-15 08:39
Årets sista match 1/112015-10-26 07:59
Dags för revansch! 2015-10-15 08:18
HFF P07 till Göteborg2015-10-08 08:08
Vinst i sista matchen...2015-09-26 16:32
Vinst i derbyt...2015-09-13 20:51
Radiohjälpens insamling2015-09-09 17:23
Ny matchdag!2015-09-07 11:52
Matchen webbsänds!2015-09-02 19:04
Storseger på Vallen...2015-08-30 20:57
Fotbollsskolan - Nivå 12015-08-20 14:15
2015-08-20 11:16
Kan HFF skrälla?2015-08-18 14:46
FFA på cup2015-07-14 15:01
Dags för revansch?2015-07-10 15:57
Herrmatchen websänds2015-06-30 08:00
Seger i andra derbyt...2015-06-13 21:02
Inför derbymatchen...2015-06-06 09:10
TAGE-Hylla2015-06-05 12:57
Lyckad cup trots regn2015-06-02 17:35
Bollibompa2015-05-29 08:11
Vinst mot Habo2015-05-10 09:39
Målkalas...2015-03-30 08:27
Dubbla DM-vinster2013-08-28 17:53
 
Huvudsponsorer
Diamantsponsor
Sociala medier
Instagram #husqvarnaff
Guldsponsorer
Silversponsorer
Bronssponsorer