SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Husqvarna FF
Där drömmar blir till verklighet

[HFF 30 ÅR] Skyttekungen från Vetlanda
2017-07-05 11:05
En målkung tillbaka på Vapenvallen (Foto: Joakim Edvinsson)
Han har varken spelat flest matcher, stannat flest säsonger eller vunnit stora segrar med Husqvarna FF. Ändå räknas han som en av de största fotbollspelarna som klubben haft under 30 år. Han blev framröstad av supportrarna som  ”tidernas spelare”. Med 63 mål på 63 matcher och med ett stort, stort blårandigt hjärta är det ändå förståeligt. Men det var inte självklart att han skulle lyckas i föreningen, när han kom. Naturligtvis är det Lasse Bergh vi pratar om.

Han kom från Norge till Husqvarna FF inför säsongen 2000. Då var det många som höjde på ögonbrynen över värvningen. Han kunde nämligen knappt springa på försäsongen. För när han anlände till HFF var han skadad i ljumskarna. Så det var både en och annan runt klubben som undrade vad den dåvarande tränaren Giles Stille sett i den spelaren, ung var han inte heller. Fyra säsonger senare hade han skrivit in sig i HFF’s blårandiga historiebok. 


Men vi tar det från början.


”Late bloomer”

-  Jag utvecklades sent, säger Lasse utan omsvep, när vi möts en regnig junidag på Vapenvallen.  Han berättar att han aldrig var i närheten av en plats i Smålandslag eller än mindre i ett ungdomslandslag. Han var som bäst avbytare i ett av Smålands zon-lag som 15 åring. 


- Det innebar att det fanns ungefär 130 spelare som var bättre än mig just då, bara i Småland, säger Lasse med ett skratt. 


Det hörs inte tydligt på hans dialekt längre, men hans moderklubb var Hvetlanda GIF. Han gick som tjugoåring till Myresjö IF som då var regionens stora elitklubb. Även om laget numera för en mindre glansfull tillvaro i division tre, så har laget en semifinal i Svenska cupen mot IFK Göteborg som främsta merit. Föreningen spelade dessutom i näst högsta serien och slutade som bäst på en tredje plats där. 


I Myresjö gjorde Lasse så småningom nio säsonger. Han minns särskilt en match med Myresjö IF som på den tiden spelade i samma serie som Husqvarna FF. - Det var 1996 och jag gjorde fem mål mot Husqvarna FF på Vapenvallen, säger han. 


När han först kom till Myresjö IF så var han inte ordinarie. Han blev skadad i korsbandet och missade en hel säsong. Efter det gick det bättre. Myresjö IF’s  starke man och mångårige ordförande, Roland Karlsson, skulle välja ut Myresjös lag genom tiderna, så blev Lasse Bergh med självklarhet uttagen.


En kort Norge historia

Efter nio säsonger i  Myresjö IF var det dags att pröva vingarna. Norge lockade, precis som för så många andra fotbollspelare. 1998-1999 spelade han i Norska Raufoss IL, i näst högsta ligan. F.d. Djurgårdspelaren Johan Arneng och Andreas Augustsson, sedermera SM-guld vinnare med IF Elfsborg, var lagkamrater. 

I Norge så fortsatte han att ösa in mål. Kanske var det så Husqvarna FF’s tillträdande tränare Giles Stille fick upp ögonen för honom.  Kanske var det redan under Myresjö-tiden som Arne Carlson, förre ordföranden i Husqvarna FF, gjorde en mental notering om den målspottande forwarden.  I vilket fall som helst så kontaktades Lasse av Giles Stille i Norge.


- Jag stod i ett vägval i livet, minns Lasse och fortsätter, antingen skulle jag skriva på ett treårskontrakt med Raufoss och troligen bli kvar i Norge, eller flytta hem igen.


Som tur var för Husqvarna FF så valde han det senare alternativet. Han skrev två-års kontrakt med föreningen. 


Lasse beskriver att Husqvarna FF då var i ett läge med en mycket bra och seriös organisation med många bra spelare.  

- Jag blev imponerad av den satsning som föreningen gjorde och hur välorganiserade man var, så det var enkelt att skriva på för klubben, säger Lasse. 


Lasse fick tröja nummer åtta. 

- Jörgen Larsson hade det tröjnumret då. Men han är ju en sådan snäll kille så han släppte det numret när jag kom.


Ledare på och utanför planen 

Det finns få levande matchbilder från den tiden. Så bedömningar och jämförelser av spelarkvaliteter är svårt att göra. 

- Mina stora styrkor som fotbollsspelare var en bra timing och att jag var någorlunda snabb på planen, svarar Lasse när jag frågar om hans spelstil och styrkor .  

Det var kanske hans smarta löpningar som föranledde att  äldre farbröder i keps ropade från Vapenvallens läktare ”Passa Lasse, han är aldrig offside!”  


Han framhåller att han var en lojal lagspelare och höll laget högt. Det kanske kan låta märkligt att en sådan målskytt inte bara tänkte på sig själv. det är ju annars nidbilden av stora målskyttar. Han lyfter också fram sin stora träningsvillighet. Han tränade hårt och det var ett måste för att hålla sig bra. 

- Gilles Stille sa att han aldrig sett 34-åring träna så hårt och träna så mycket extra, minns Lasse. Ålder vs talang

Hans ålder och sena utveckling återkommer han ofta till under samtalet. Han beskrivs som en stor ledare och blev också lagkapten redan andra året i föreningen. - Jag var äldst redan då jag kom som 33-åring till Husqvarna FF, seger Lasse.


Det var också åldern som låg honom i fatet 2001, då två allsvenska lag kontaktade honom om eventuellt kontrakt. Det var Hammarby och Elfsborg.

- Boråslaget var mycket  intresserade och kollade in mig någon match när vi spelade mot Grimsås borta, berättar Lasse. 


Han tror själv att han hade stått sig bra i Allsvenskan. Han har gjort mål både mot IFK Göteborg och Malmö FF när Husqvarna FF mötte dem i Svenska cupen. 

- Kontraktet föll på att jag var för gammal. Det var en principsak att  inte värva 34-åring, säger han utan bitterhet i rösten. 


Han minns en annan åldersrelaterad anekdot från det första träningslägret han var med på i Italien 2000. 

- Vi var i Italien, i en stad som hette Nurcia, minns Lasse. 


På samma hotell bodde AIK:s damlag som då tränades av Pia Sundhage. Tjejerna höll på att busa och sprang runt och knackade på alla dörrar en av kvällarna. 

- När en AIK-tjej knackade på min dörr och jag öppnade såg hon förvånad ut och sa ”Hoppsan det var visst ledarerummet”, minns Lasse med ett skratt. 


Imponerande målsnitt

Det går inte att skriva en artikel om Lasse Bergh utan att rabbla statistik. Han spelade 21 matcher per säsong under tre år. Totalt blev det 63 matcher och på dessa matcher gjorde han 63 mål. Detta kan vara något av ett svenskt rekord på denna nivån. 


- 2001 var det häftigaste året, minns Lasse. Han berättar att han gjorde totalt 28 mål. Det var framförallt på vårsäsongen han dominerade i målprotokollet. Av Husqvarna FF’s 17 mål hade han gjort 15. 


Så förutom ett imponerande målsnitt så kan ha gjort ett av de snabbaste målen i fotbollshistorien, åtminstone i HFF-historien. Husqvarna FF mötte Warta ifrån Göteborg i Svenska cupen. Direkt på avspark så skjuter Lasse bollen rakt i mål. 

- När vi ser att bollen går i mål säger en spelare i Warta: ”Det var den matchen det”, trots att det bara gått 20 sekunder, minns Lasse. Vem som petade bollen till honom vid avsparken minns han dock inte. 


Derbyn och kvalmatcher

Snömatchen minns han naturligtvis. Historien är välbekant vid det här laget. Husqvarna FF kvalade mot BK Forward 2002. Lagen hade spelat 0-0 i första kvalmatchen uppe i Örebro. 


- När vi kom till samlingen så var det ingen som trodde på matchstart, säger Lasse 

Det slutade dock att snöa och ivriga funktionärer slet med att få planen fri från snö. Det lyckades man med och det beslutades att matchen skulle spelas. 


Det började snöa igen precis när det var dags för avspark och det skapade svåra förhållanden på planen. 

-  Vi var det bättre laget och borde vunnit matchen under normala förhållanden, säger Lasse. 


När det var 20 minuter kvar ledde Husqvarna FF med 3-1. Ett slumpmål från distans gav reducering. Några minuter senare kvitterade BK Forward. 


- I 94:e minuten fick vi en straff. Jag hann lägga upp bollen på straffpunkten och förbereder mig för straff. Då kallar assisterande domaren till sig huvuddomaren och meddelar att det var ett ojusthet i momentet innan straffen. Därför blev det ingen straff, då, säger Lasse. 


I 96:e minuten blir det i alla fall straff till hemmalaget. Denna gång ska den verkställas. Förutsättningarna är enkla. Mål och HFF är i Superettan, trodde alla. 


- Jag har alltid sagt att desto viktigare straff desto mer i mitten av målet ska man slå bollen. Det finns ingen målvakt som står kvar i ett sådant viktigt läge. Detta var den absolut viktigaste straff jag har slagit. Därför bestämmer jag mig tidigt för att slå bollen mitt i målet, säger Lasse 


Det är precis vad han gör. Han berättar att han halkar till precis vid tillslaget så bollen går via ribban och i mål.  Stort jubel på Vapenvallen. 


Sen är ju avslutningen välkänd för alla HFF supportrar. Straff för Forward och dem är vidare med fler gjorda mål på bortaplan.  

- Vi kanske borde tagit ett byte eller gjort något annat för att lugna ner spelet, summerar Lasse den fruktansvärda avslutningen. 


Det finns betydligt ljusare minnen också. Han skiner verkligen upp när vi kommer in på de derbyna som spelades i kommunen under hans tid. Det var både Jönköping Södra och IK Tord som spelade i samma serie under denna period. 

Lasse var en riktig derbyvinnare och gjorde hattrick i tre av fyra derbymatcher 2001. 


Framförallt älskade han att möta Jönköping södra. Det var mycket snack mellan lagen. - J-Södras kapten Micke Karlsson och jag hade våra duster på planen, minns Lasse och ler gott. 


Den 10 september 2001 vann HFF med 6-1 mot J-södra på Stadsparksvallen. Det är ett av de bästa minnena han har från tiden i HFF.  Inte så konstigt då han gjorde Hat-trick i matchen. Dessutom hade han lyckats göra tre mål redan i derbyt på våren. 


Värvningsförsöket som misslyckades

När Lasses två-årskontrakt började löpa ut kontaktades han av Jönköping Södra som försökte värva honom.  

- Jag träffade dem en gång men då var det ingen ordning i Södra så det blev inget med det. Det är klart det var lite taktiskt också att prata med någon annan klubb när man har ett utgående kontrakt, säger Lasse. 


Mot den bakgrunden är det inte konstigt att han blev utsedd till tidernas bästa spelare utav supporterföreningen. Han ler lite stolt när den utmärkelsen kommer på tal. 

- Det är klart man är stolt över det, för det är ju många bra spelare som har passerat i Husqvarna FF, säger han.


Han var en stor förebild även för de yngre spelarna i Husqvarna FF . Med glimten i ögat berättar han att han skulle varit med på HFF’s sommarfotbollskola men hade fått förhinder. Viktor Rönneklev  fick gå dit istället för att skriva autografer. 


Då var det en kille som sa till Viktor - Kan du inte skriva Lasses autograf istället?

Efter det ville Viktor aldrig mer gå tillbaka till fotbollsskolan, säger Lasse med ett skratt. 


Nära en tränarkarriär

2003 blev han spelande och assisterande tränare till nye tränaren Ove Mårtensson. Lasse gjorde ungefär hälften av matcherna som inhoppare som en slags ”super-sub”. Han tyckte att Ove Mårtensson var en duktig tränare och de hade lika syn på fotboll.


Han fick ett erbjudande att bli fotbollsinstruktör på fotbollsgymnasiet i Vetlanda. Där jobbade han halvtid. Då började det väckas tankar på en tränarkarriär hos honom. 


Han fick faktiskt ett erbjudande att bli huvudtränare i Husqvarna FF. Lasse berättar att han satte sig ner med  en kompis och gjorde en plus- och minuslista. Detta var samtidigt som han fick sitt första barn 2003. Han konstaterade att det inte finns en enda tränare som inte var frånskild, i princip. Att vara tränare i Småland skulle också innebära att man fick flytta runt mellan Kalmar, Växjö, Jönköping och eventuellt Värnamo. Det var inget liv som han såg framför sig. Skulle han satsa på tränarkarriären så ville han träna Allsvenskan eller Superettan. Så då blev valet enkelt. Familjen gick före och han slutade helt med fotbollen.


En blivande "gymnastikdirektör"?

Efter att han lämnat HFF lade han skorna på hyllan. 

Han har spelat någon enstaka match för sitt gamla lag Hvetlanda GIF och hjälpt en kompis i Stensjön IF när det saknats folk. Men eftersom han var så beroende av att träna för att vara bra så kunde han inte tänka sig att gå ner till två träningar per vecka i division fyra-fem. 

- Det var antingen 100 % eller inte alls, säger Lasse som numera är finansieringsrådgivare.


Den fotbollskontakt han ändå har är att han är ungdomstränare för Mariebo IK’s P09-lag. Men nu ägnar han den mesta av sin fritid åt en annan sport. Han är sedan ett halvår tillbaka vald som ordförande i Huskvarna gymnastikförening. 


- Det är en fantastiskt spännande förening och det händer mycket med gymnastiken i Huskvarna. Det ska byggas en ny sporthall med fina träningsmöjligheter här, berättar Lasse. 


Det är dottern, som håller på med truppgymnastik, som lockat in honom i en helt annan sport än fotbollen. - Men det sportsliga lämnar jag åt de som kan, säger han med ett leende. 


Fortfarande ett blårandigt hjärta.

Han följer dagens HFF och han ser 5-6 hemmamatcher varje år. Han tycker att årets lag spelar bra fotboll och det finns många bra spelare. Det är en svår serie att spela i. - Som jag förstått det så har laget haft lite stolpe ut under inledningen på säsongen, säger han. 


Vi avslutar intervjun utomhus med att fota honom på  Vapenvallen. Det märks att han har många goda minnen från HFF. 

- Det är alltid kul att komma tillbaka till Vapenvallen och den är  sig lik, säger han när vi tar de sista bilderna. 


-  Vi ska ta dem i straffområdet, för det är ju där jag hör hemma, säger han och det är bara att följa med med kameran. 


Det märks på Lasse att hans HFF-hjärta fortfarande slår hårt trots att det är snart 15 år sedan han spelade i föreningen. 


Text och Foto: Joakim Edvinsson


Fler artiklar om HFF 30 år hittar du här:

En Isbjörn i Sahara - en intervju med Kjell Jacobsson

En kaxig förening bildas
Nyhetsarkiv
2024-01-15 14:18
Julklappstips!2023-12-05 07:59
2023-08-24 11:21
2023-08-15 12:18
Lyckad Påsklovscamp!2023-04-11 21:58
Nya häftena har kommit.2023-03-20 11:28
"Vapendragare 2024"2023-03-02 09:22
God jul & Gott nytt år!2022-12-22 07:46
Ett fåtal häften kvar!2022-11-16 12:51
2022-11-16 07:47
Vinst i JDM finalen!2022-10-20 08:21
Årets matchställ. 2022-06-01 09:51
Matcher på HFF dagen!2022-05-17 12:09
Söker du sommarjobb? 2022-05-04 12:30
Välkommen Linda2022-03-09 10:18
Höstens första HFF-AW 2022-03-04 11:07
Årsmöte2022-02-28 08:27
2022-02-25 20:53
God jul & Gott nytt år!2021-12-23 10:42
Nya coronadirektiv.2021-12-23 08:32
Nu spänner vi bågen2021-11-12 07:03
JDM-Guld till HFF!2021-10-29 07:15
Höstlovscamp 20212021-10-07 11:45
Tack för denna veckan!2021-06-18 17:47
Nu kör vi igång! 2021-06-04 10:34
Flyttat årsmöte.2021-05-12 17:35
Inbjudan årsmöte.2021-05-05 09:09
Nyhet i webshopen 2021-04-20 12:17
Duo klar för herrarna!2021-04-12 15:24
Föreningskläder 2021-03-10 10:54
Meriterad forward klar!2021-02-22 11:17
Information om årsmöte2021-02-12 08:53
Linneah ny fasledare2020-11-25 11:08
Ungdomarna klara!2020-11-22 09:07
Hej alla HFFare!2020-11-10 11:05
HFF:s höstlovsläger2020-10-30 15:43
HöstlovsCamp2020-10-15 09:20
Hallå där Rebecka! 2020-10-02 07:40
Grattis alla vinnare!2020-09-23 13:59
Vinnare i derbylotteriet2020-08-21 17:19
Dags för derbyhelg2020-08-10 17:10
Dubbla segrar2020-06-29 19:01
Ny sportchef klar2020-06-07 17:22
Håll publiken borta!2020-05-01 17:00
Flyttat årsmöte 31/32020-03-18 08:12
Issas minnesfond2020-03-14 17:41
Medlemsutskick 20202020-01-20 09:28
P07 på cupäventyr2019-10-14 08:15
Fotboll ger styrka 2019-10-06 19:12
2019-09-20 07:41
Årsmötet avklarat.2019-03-29 18:02
FÖRENINGSKLÄDER2019-03-01 10:53
Issas minnesfond2019-01-11 09:05
Vapenvallen renoveras2018-05-02 16:30
Ministerbesök i Smeden2018-03-15 22:13
Segersviten fortsätter 2018-03-04 19:12
Matcher i helgen2018-02-17 07:51
Medlemsutskick2017-12-06 08:57
Nu förstärker vi laget2017-10-26 16:30
Nyhet i Husqvarna FF...2017-05-15 15:30
Fotbollsskolestart 3 maj2017-04-26 19:43
HFF Magasinet #1, 20172017-04-14 16:39
Utprovardag - Intersport2017-03-02 10:05
Vi behöver er hjälp!2017-02-10 12:54
Gammeljul i smedbyn2016-11-22 10:26
Ungdomsavslutning2016-11-13 14:47
VI SÖKER DIG!2016-11-04 08:13
Idrottens Bingo2016-10-03 07:51
Bollibompa - start 15/52016-05-09 10:58
Tack för hjälpen...2016-04-12 12:22
Husqvarna FF - Historia2016-03-22 16:00
Intersport webshop2016-03-07 08:59
Snömatch för P12/P112016-03-06 16:39
Unikt medlemserbjudande!2016-03-03 15:19
Sponsorhuset2016-02-26 06:58
Projekt Smedbyn startar!2016-01-21 07:30
Föreläsning2016-01-11 08:44
Året i bilder2016-01-06 15:30
Gott Nytt År!2015-12-31 16:45
GOD JUL!2015-12-24 09:50
2015-12-21 15:34
Julklappstips!2015-12-15 08:39
Årets sista match 1/112015-10-26 07:59
Dags för revansch! 2015-10-15 08:18
HFF P07 till Göteborg2015-10-08 08:08
Vinst i sista matchen...2015-09-26 16:32
Vinst i derbyt...2015-09-13 20:51
Radiohjälpens insamling2015-09-09 17:23
Ny matchdag!2015-09-07 11:52
Matchen webbsänds!2015-09-02 19:04
Storseger på Vallen...2015-08-30 20:57
Fotbollsskolan - Nivå 12015-08-20 14:15
2015-08-20 11:16
Kan HFF skrälla?2015-08-18 14:46
FFA på cup2015-07-14 15:01
Dags för revansch?2015-07-10 15:57
Herrmatchen websänds2015-06-30 08:00
Seger i andra derbyt...2015-06-13 21:02
Inför derbymatchen...2015-06-06 09:10
TAGE-Hylla2015-06-05 12:57
Lyckad cup trots regn2015-06-02 17:35
Bollibompa2015-05-29 08:11
Vinst mot Habo2015-05-10 09:39
Målkalas...2015-03-30 08:27
Dubbla DM-vinster2013-08-28 17:53
 
Huvudsponsorer
Diamantsponsor
Sociala medier
Instagram #husqvarnaff
Guldsponsorer
Silversponsorer
Bronssponsorer