SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Husqvarna FF
Där drömmar blir till verklighet

Glädje, harmoni… och fotboll
2020-11-01 10:45

Pelle Jansson eller Per som dopnamnet egentligen är, kom till Husqvarna FF redan 2005. Då som huvudtränare för klubbens dåvarande Division 3 lag. Men historien om Pelle börjar tidigare än så. 

Fotboll och ishockey

Han var född och uppväxt i Hovslätt och började sin fotbollskarriär där. Sedan blev det spel i den numera insomnade klubben REIF. När den föreningen gick samman med HEID och bildade IK Östra var Pelle med som spelare. 

- Det var mina juniorår som jag gjorde där, säger Pelle.


Han fortsatte sin spelarkarriär i de nedre serierna i Mariebo IK och Egnahems BK innan han till slut hamnade i Tenhults IF och spel i division 3.  Då var det början på 1990-talet. 


- Jag var tuff som spelare och drog på mig ett par röda kort varje säsong. Men jag har aldrig pratat till mig ett kort. Förutom den gången jag gick fram till domaren och bad att få se hans domarkort. När han tog upp det tog jag det och sa högt ”Han dömer med ett fiskekort”. Då fick jag lämna planen, säger Pelle med sitt karaktäristiska leende. 


Sedan blev han skadad och fick lägga av med fotbollen som spelare. Då blev det hockey och Pelle fick träna HC Dalens 1982-kull där bland annat en ung Stefan Liv var med.


Till damfotbollen av en slump

Det är en av dagens spelare som är orsaken till att Pelle återvände till fotbollen och fick upp ögonen för damfotbollen.


- Jag hamnade på en ungdomsmatch för flickor på Öxnehaga och såg ett riktigt yrväder på planen. Hon lekte med de andra spelarna och där och då återväcktes mitt intresse för fotbollen, säger Pelle med ett leende.


Yrvädret han pratade om var så klart Malin Andersson. Hon var en stor talang och spelade seniorfotboll i IFK Öxnehaga redan som 14-åring minns Pelle. 


- Så då blev det att jag tog över IFK Öxnehagas damlag en period och sedan också herrlaget tillsammans med Joakim Lübking, säger han.


Första sejouren i Husqvarna FF

Hans framgångar som tränare i IFK Öxnehaga gjorde att HFF-tränaren Tomas Almqvist fick upp ögonen. Han frågade Pelle om att ta över damernas division 3-lag.


- Jag bestämde mig inte direkt utan väntade ett år innan jag tackade ja, säger Pelle. 


 Han var tränare för detta damlag i Husqvarna FF under fem år mellan 2005-2010. 


Sedan blev det några år i sin gamla hemmaklubb, Hovslätts IK och deras damlag innan han värvades tillbaka som assisterande tränare till Zoran Petrovic. 


Spännande minnen från klubben

I den andra sejouren i klubben hade han lite olika roller i och runt damlaget. Först assisterande tränare och sedan som tränare för F17-laget. 

- Det var en rolig tid och särskilt resan vi gjorde över till Kanada var ett minne för livet, säger Pelle.


Hans minns också en speciell cupvinst i Trollhättan.

- Conny Erixon hade varit uppe med laget flera år i rad och inte kommit ända fram. Det var många bra lag från hela Sverige så konkurrensen var stenhård. Jag sa till Conny och tjejerna ”nu åker vi upp och vinner hela skiten”, säger Pelle med ett leende. 


Laget gick hela vägen till final och sista och avgörande straffen slogs in av Hanna Elomri i suddenstraffar. 


- Det var underbart och när vi kom hem på söndagskvällen hade föräldrarna tänt marschaller längs infarten till Vapenvallen, säger Pelle. 


Issa Iskander ringde

Hösten 2016 fick han ett telefonsamtal av Husqvarna FF’s dåvarande sportchef Issa Iskander. ”Jag vill att du blir huvudtränare för damlaget”, sa Issa i telefonen. 


- Jag drog lite på det för jag ville inte släppa F17-laget utan att det fanns en bra plan. Så jag sa till Issa att jag ville ha lite betänketid. ”Du får 15 minuter” fick jag till svar. När vi pratat en stund till sa Issa ”Nu har det gått 15 minuter, har du bestämt dig?”, säger Pelle och minns samtalet med värme. 


Så säsongen 2017 tog han över ett damlag som då spelade i division 2 med ambitionen att ta sig tillbaka till division 1 fotbollen. 


Harmoni och glädje blev ledorden

Husqvarna FF’s damerna hade i början av 2010-talet varit uppe och nosat på kval upp till damernas motsvarighet till Superettan, Damettan, men inte klarat av att ta steget. I stället åkte laget ur division ett 2014. 


Pelle tog över ett lag som året innan missat kval uppåt. Det räckte inte med att vinna serien utan ett kval med tre lag krävdes för att ta steget upp. 


- Jag var nog lite tuff mot en del av de äldre spelarna när jag tog över. Jag förstod att vi behövde ha en sammanhållen trupp och inte ha olika grupperingar. Så jag tog ett snack med alla spelare kring ambitionen kring träning och match. Jag höjde kraven på träningen och det behövdes, säger Pelle. 


Han har alltid haft ledorden glädje och harmoni som vägen till framgång. 

- Man måste vara ödmjuk inför uppgiften och det hoppas jag att nästa tränare för damlaget också ska vara, säger Pelle om varför han ändå lyckades ta truppen upp i division 1-fotbollen. 


Ungdomarna klev fram

Han lyfte också fram att det fanns en yngre generation som verkligen klev fram. Ett exempel av flera är Ellen Strandler som fick chansen att starta en träningsmatch mot division 1-laget Falköping en kall vårdag på Zinkens damm.

- Hon var jättenervös men jag sa att hon bara skulle spela sitt spel och lyssna på vad Malin Andersson sa till henne. Sedan dess har hon mer eller mindre varit ordinarie i startelvan. säger Pelle.


Han lyfter fram att det finns många unga spelare som vågar ta för sig och utvecklas mycket. 


Andra gången gillt

Pelles första år som tränare var laget nära att ta kvalplatsen uppåt. I sista omgången krävdes seger mot Emmaboda AIS på hemmaplan samtidig som Växjö DFF inte fick vinna med så stora siffror. Ett spänt HFF klarade bara 2-2 och hamnade till slut trea i tabellen. 

- Vi var inte riktigt redo att ta klivet den säsongen, säger Pelle.


Året efter var stabiliteten bättre och laget slogs om förstaplatsen mot Älmhults IF. Seriesegern grundlades när tre omgångar återstod. Husqvarna FF spelade borta mot just Älmhults IF. Seger eller poäng skulle sätta laget i förarsätet inför de avslutande omgångarna. Förlust och avancemanget skulle bli svårt. 


Tilda Holmér gjorde tidigt 0-1 efter ett riktigt kanonskott. Älmhult fortsatte att trycka på och fick in kvitteringen i första halvleken och hade bud på mera. 


Laget var hårt tillbakapressade och när laget fick spelare utvisad. Laget fick försvara sig med 10 spelare. Moralen var hög och klarade att hålla undan.


Matchen efter mot Ingelstad vann laget enkelt och då rapporterna kom in att Älmhults IF förlorat sin match var seriesegern och avancemanget klart. Stort jubel på Ingelvi IP. 


- Det tillhör ett av de allra roligaste fotbollsminnnen jag har. Är så glad för tjejerna skull för att de klarade av att vinna serien, säger Pelle. 

 

Tuff första säsong

Första året i en ny serie är oftast tufft. Laget fick värsta tänkbara start. 

Mariebo IK i första matchen på Vapenvallen. Säsongspremiär. Derby. Mycket folk på läktarna. 0-1 efter 34 sekunder. Tufft läge.


- Jaha, var ska det här sluta tänkte jag faktiskt då, säger Pelle. Läget blev inte bättre då vi fick ett rött kort redan i den 8:e minuten. 


Det rann iväg ytterligare och 4-0 till gästerna i halvtid.

- I paus så sa jag till tjejerna att bara spela igenom denna matchen. Gör det bästa av det vi kan trots att vi är en spelare mindre, säger Pelle.


Det gjorde tjejerna också. Pelle säger att laget stod upp för varandra och tog jobbet.


- Efter matchen sa jag att vi glömmer denna matchen, säger Pelle. 


Vändningen i Borås

Trots att laget förlorade flera inledande matcher så tycker han att laget gjorde bra matcher mot bra motstånd. Jitex var topptippade och i den matchen hängde laget med. i Matchen mot Nittorp hemma hade laget matchen men förlorade på stopptid. 


Mot IFK Norrköping rann det i väg lite i onödan efter att laget fått en straff emot sig.

- Vi blev så irriterade på den straffen att vi inte riktigt klarade av att fokusera ordentligt efter det, minns Pelle.


I mitten av maj kom vändningen. Laget spelade borta mot Boråslaget Sjömarkens IF. Pelle var på semester och assisterande tränare Hanna Nordström ledde laget. Trots att Sjömarken tog ledningen kunde Husqvarna FF vända och vinna matchen. 


- På måndags träningen hade vi ett snack i omklädningsrummet. Jag frågade om vi skulle steppa upp träningen eller bara ha lattjolajban. Ingen sa något och då sa jag att det var det här som gällde. Vi steppade upp på träningarna och fick upp tempot ordentligt. Då kom den stora vändningen, säger Pelle.


Derbyhets eller?

Derby är alltid derby och under sommaren var det dags för returmatch mot Mariebo IK. Matchen skulle spelas på Stadsparksvallen en lördag. 


- På fredagen tränade vi på Zinkens damm. Jag sa till tjejerna att idag ska vi ha roligt och ändå ta träningen på allvar. Jag tror aldrig jag har haft så roligt på en träning någonsin. Vi kunde släppa loss och skoja. Det hade vi med oss in i matchen, säger Pelle. 


När matchen började så tog Mariebo IK ledningen med 1-0. Julia Lindster gjorde målet på en hörna. Pelle berättar att hela laget kikade ut mot honom och han sa att de inte skulle låta rullgardinen gå ner. 


- I paus sa Malin Andersson att det står 0-0 och vi ska gå ut och vinna denna matchen, säger Pelle.


Laget får en straff i början av andra halvleken och Petronella Lindström sätter den. Sedan gör Sarah Elnicky 2-1 och det blev slutresultatet. 


Pelle tycker ändå att rivaliteten mellan klubbarna är lite överdriven. Mycket beror på att media gärna vill skapa denna typ av motsättningar. 


- Visst det är två lag som spelar i samma division. Det ska vara lite rivalitet emellan. Jag tror inte tjejerna har den rivaliteten som klubbarna har. Media förstorar gärna upp detta, säger Pelle. 


Damfotbollens framtid

Pelle har varit många år inom damfotbollen. Nationellt har damerna börjat lyftas fram i media även om det fortfarande finns saker kvar att jobba med. 


Inom Jönköpingsfotbollen missade Mariebo IK kval uppåt till damettan trots sin satsning på detta.

Lokalt har också Jönköping Södra IF startat ett damlag som klivit upp i serierna och kommer spela i division 2 kommande år. Pelle är inte rädd att ha en åsikt om det. 


- När de startade detta så sas det från deras håll att de inte skulle förstöra några klubbar genom att ta spelare från dem. Ändå har tre damlag fått lägga ner på grund av att de tappat spelare. Min åsikt är att jag tycker man gjorde fel. De kunde ha börjat med sina egna ungdomspelare i stället. Samtidigt är det naturligtvis positivt att det finns flera lag inom damfotbollen och att fler klubbar startar damverksamhet, säger  Pelle. 


Samarbete mellan idrotter är viktigt

Unga tjejer börjar  ofta med fotboll lite senare än killar. De slutar också tidigare då andra intressen lockar. Husqvarna FF har startat upp Sambafotboll på låg- och mellanstadiet och det börjar visa sig att fler yngre tjejer nu kommer till föreningen och börjar spela fotboll.


- Jag tror vi behöver bli bättre på samarbeten mellan olika idrotter i Huskvarna. Gymnastikföreningen och innebandyn är två exempel på där föreningarna kunde samarbeta mera för att tjejerna inte ska behöva välja idrott för tidigt, säger Pelle, 


 Han tror det är möjligt att skapa bättre förutsättningar för detta.


Föreningen betytt mycket  

Nu är det klart att Pelle lämnar som huvudtränare för damerna. Han har lärt sig mycket i sin tid i klubben och går nu UEFA A tränarutbildning. Den är lite försenad på grund av coronapandemin. 


- Den tiden jag har varit i klubben nu har varit helt fantastisk. Det har varit många spelare jag träffat som jag hoppas ska ta kliv uppåt. Det kommer spännande unga spelare underifrån och det ska bli spännande att se, säger Pelle. 


Han fick erbjudande från föreningen att bli sportchef för damerna och samtidigt jobba med talangutveckling i föreningens äldsta flicklag. 


- Det har varit sex fantastiska år i klubben och kanske kunde det vara aktuellt om några år men jag vill fortfarande vara kvar i hetluften som huvudtränare, säger Pelle.


Han kommer därför att ta över Bankeryds SK’s damer i division 2-fotbollen. 


- Jag fick ett handfull erbjudande efter säsongen, även att träna herrlag, men jag vill gärna fortsätta utveckla damfotbollen, säger Pelle.


Tack

Föreningen tackar nu Pelle för det enorma arbete och engagemang han har lagt ner i Husqvarna FF. Lycka till med vidare karriär. 


Rekrytering av ny huvudtränare för damerna pågår.


Text och Foto: Joakim Edvinsson


Nyhetsarkiv
Meriterad forward klar!2021-02-22 11:17
Information om årsmöte2021-02-12 08:53
Linneah ny fasledare2020-11-25 11:08
Ungdomarna klara!2020-11-22 09:07
Hej alla HFFare!2020-11-10 11:05
HFF:s höstlovsläger2020-10-30 15:43
HöstlovsCamp2020-10-15 09:20
Hallå där Rebecka! 2020-10-02 07:40
Grattis alla vinnare!2020-09-23 13:59
Vinnare i derbylotteriet2020-08-21 17:19
Dags för derbyhelg2020-08-10 17:10
Dubbla segrar2020-06-29 19:01
Ny sportchef klar2020-06-07 17:22
Håll publiken borta!2020-05-01 17:00
Flyttat årsmöte 31/32020-03-18 08:12
Issas minnesfond2020-03-14 17:41
Medlemsutskick 20202020-01-20 09:28
P07 på cupäventyr2019-10-14 08:15
Fotboll ger styrka 2019-10-06 19:12
2019-09-20 07:41
Årsmötet avklarat.2019-03-29 18:02
FÖRENINGSKLÄDER2019-03-01 10:53
Issas minnesfond2019-01-11 09:05
Vapenvallen renoveras2018-05-02 16:30
Ministerbesök i Smeden2018-03-15 22:13
Segersviten fortsätter 2018-03-04 19:12
Matcher i helgen2018-02-17 07:51
Medlemsutskick2017-12-06 08:57
Nu förstärker vi laget2017-10-26 16:30
Nyhet i Husqvarna FF...2017-05-15 15:30
Fotbollsskolestart 3 maj2017-04-26 19:43
HFF Magasinet #1, 20172017-04-14 16:39
Utprovardag - Intersport2017-03-02 10:05
Vi behöver er hjälp!2017-02-10 12:54
Gammeljul i smedbyn2016-11-22 10:26
Ungdomsavslutning2016-11-13 14:47
VI SÖKER DIG!2016-11-04 08:13
Idrottens Bingo2016-10-03 07:51
Bollibompa - start 15/52016-05-09 10:58
Tack för hjälpen...2016-04-12 12:22
Husqvarna FF - Historia2016-03-22 16:00
Intersport webshop2016-03-07 08:59
Snömatch för P12/P112016-03-06 16:39
Unikt medlemserbjudande!2016-03-03 15:19
Sponsorhuset2016-02-26 06:58
Projekt Smedbyn startar!2016-01-21 07:30
Föreläsning2016-01-11 08:44
Året i bilder2016-01-06 15:30
Gott Nytt År!2015-12-31 16:45
GOD JUL!2015-12-24 09:50
2015-12-21 15:34
Julklappstips!2015-12-15 08:39
Årets sista match 1/112015-10-26 07:59
Dags för revansch! 2015-10-15 08:18
HFF P07 till Göteborg2015-10-08 08:08
Vinst i sista matchen...2015-09-26 16:32
Vinst i derbyt...2015-09-13 20:51
Radiohjälpens insamling2015-09-09 17:23
Ny matchdag!2015-09-07 11:52
Matchen webbsänds!2015-09-02 19:04
Storseger på Vallen...2015-08-30 20:57
Fotbollsskolan - Nivå 12015-08-20 14:15
2015-08-20 11:16
Kan HFF skrälla?2015-08-18 14:46
FFA på cup2015-07-14 15:01
Dags för revansch?2015-07-10 15:57
Herrmatchen websänds2015-06-30 08:00
Seger i andra derbyt...2015-06-13 21:02
Inför derbymatchen...2015-06-06 09:10
TAGE-Hylla2015-06-05 12:57
Lyckad cup trots regn2015-06-02 17:35
Bollibompa2015-05-29 08:11
Vinst mot Habo2015-05-10 09:39
Målkalas...2015-03-30 08:27
Dubbla DM-vinster2013-08-28 17:53
 
Huvudsponsorer
Diamantsponsor
Sociala medier
Instagram #husqvarnaff
Guldsponsorer
Silversponsorer
Bronssponsorer