En av de främsta arbetarefotograferna
Under 1960- och 1970-talen gjorde Jean Hermanson reportageresor till industrier i svenska bruksorter som resulterade i flera fotoböcker. Han fotograferade slitet och stoltheten hos alla dem som på 1960- och 70-talet byggde upp den svenska välfärden.
Han fotograferade arbetare, främst på de svenska verkstads- och industrigolven., med mycket stor respekt. Bilderna är en del av det moderna kulturarv och Jean själv ansedd som en av de främsta arbetarfotograferna.
Bilder är svartvita och speglar verkligen tidens anda. Bilderna donerades efter Jean Hermansson död till Landskrona Foto. Den består av 250 000 negativ och tusentals fotokopior.
Mörkerrummets mästare.
Nils Petter Löfstedt var Jean Hermansons fotoassistent. Han fick möjlighet att följa Jeans arbete i mörkrummet. En tanke växte att skildra hans arbete på samma sätt som Jean hade skildrat arbeten på verkstadsgolvet. Precis som många av de arbeten Jean skildrade skulle mörkerrumsarbetet snart tillhöra en svunnen tid.
- Han var mörkrummets mästare och där var han verkligen i sitt rätta element, berättar Nils Petter Löfstedt då utställningen öppnades i Smeden.
Flera bilder i utställningen visar Jean’s fantastiska arbete i mörkerrummet. De är svartvita, kontrastrika och strålar en kraftfull känsla av hur hårt och slitsamt arbetet var.
Utställningen balanseras av Nils Petters egna bilder. Han har tagit färgbilder på personer femtio år efter att Jean Hermansson fotograferade dem.
- Det var väldigt dolda platser som Jean fotograferade och han ville visa hur den miljön såg ut, berättar Nils Petter.
Jakten på de anonyma arbetarna
Det var en omständlig process att framkalla fotografier på den tiden Jean Hermanson gjorde sina fotoresor och namnen på de fotograferade blev aldrig dokumenterade. Det var svårt att framkalla bilder för att sedan skicka tillbaka och få namnen.
- Det var något Jean Hermanson verkligen ångrade och han påbörjade arbetet med att återfinna namnen på de han fotograferat,. Han ville verkligen hitta namnen då han tyckte det vara ett misstag att inte ha dessa med från början, berättar Nils Petter Löfgren.
Bilderna är utvalda för att turnera runt i landet, berättar Nils Petter. Det som är unikt med denna utställning är att det bilder med lokal förankring.
- Det är bilder från Husqvarna och Norrahammar, säger han.
Dessa bilder ligger ute på bord i i Smeden och besökare uppmanas att skriva namn och information om den eller de personer som finns på bilderna.
- Bilderna betyder mycket när de hamnar där de hör hemma, säger Nils Petter.
Hittade sin farfar.
En av de som kom till till utställningen var Stefan Nero, från Forserum. Han hade sett sin farfar, Erik Nero i en tidigare bok och vill se om det fanns fler bilder.
- Ja, det fanns bilder på farfar när han hade en lunchrast på gjuteriet, berättar han. Erik Nero jobbade på Husqvarna och slipade detaljer efter att de kom från gjuteriet.
Nils Petter Löfgren berättar att de hittat ytterligare namn på personer som tidigare varit okända. De kommer också att besöka Stockmakaren och visa bilder för personer arbetar på Husqvarna idag.
Utställning även i Norrahammar
Filmen, biograf versionen visades på Fokus i Jönköping och det kommer visas bilder på Folkets hus i Norrahammar.
Utställningen pågår framtill 19:e i Smeden. Den är öppen mellan 12-16 varje dag.
Text och Foto: Joakim Edvinsson