SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Husqvarna FF
Där drömmar blir till verklighet

HFFare på landslagsuppdrag
2016-05-11 07:00
Fantastisk träningsanläggning i Baku. (Foto SvFF)
Staden Baku i den forna Sovjetstaten Azerbajdzjan stod som värd för finalen i Eurovision 2012. Den schlagerintresserade minns med glädje den fantastiska låt som Loreen framförde och sedermera vann med, Euphoria. Nu kan man ju inte tävla i musik, hävdar en del. Att tävla i fotboll går dock bra och frågan är om Husqvarna FF-tränaren Rebin Mardan kommer hem med EM-medalj runt halsen nynnandes på Loreen-låten?

En vinst och en förlust så här långt

I dagarna är Rebin assisterande förbundskapten i Sveriges U17-landslag. Ett stort erkännande till HFF’s egen talangutvecklare. Rebin har tillsammans med Andreas Sandqvist arbetat fram Husqvarna FF’s spelarutbildningsplan ”Blå tråden” och är dessutom delaktig ledare kring U17/U19 laget i Husqvarna FF. Rebin har varit i föreningen under ett antal år i olika roller. Alltifrån Akademichef till assisterande Seniortränare. 


Vi fångade Rebin på en skraltig telefonledning direkt från landslagets träning dagen efter 0-1 förlusten mot Danmark. 


Laget hade en vinst mot favorittippade England och en bitter förlust mot Danmark på övertid. En spännande sista och avgörande match kvar mot Frankrike på torsdag. Jag frågar hur Rebin hur han tycker turneringen varit hitintills.


Turneringen har varit bra, svarar Rebin. Vi har hamnat i en tuff grupp med tre bra lag men vi tror på oss själva och på avancemang till slutspel.


Det är inte bara matcherna som  är viktiga fortsätter Rebin. Vid sidan av plan behöver det fungera bra med resor till och från de olika aktiviteterna och att mat och service är bra. Han är mycket nöjd med detta och tillägger att vädret är fantastiskt och planerna likaså. 


”Det är otroligt fina fotbollsplaner som vi spelat och tränat på”, säger han.


Laddar för viktig match mot Frankrike

Laget fick  mycket  beröm efter Englandsmatchen för att killarna följde matchplanen och var disciplinerade. Efter matchen mot  Danmark var förbundskapten Magnus Wikman mera besviken över prestationen. Jag frågar Rebin hur laget laddar om inför den viktiga Frankrikematchen den 12 maj.


”Vi släpper in ett mål i 83e minuten och på matchens absolut sista spark mot Danmark”, berättar Rebin och säger att det naturligtvis var  tungt. 


”Det är lätt att spelare och ledare blir väldigt påverkade av slutresultatet och inte på de 82 minuterna som var innan det målet. Därför är det viktigt att vi alla släpper den matchen och blickar vidare mot nästa utmaning”.  


Rebin beskriver att känslan och moralen redan är bättre i gruppen . För att skingra tankarna och fokusera på annat har laget lämnat hotellområdet och varit inne i centrum av Baku. Laget har bara tagit det lugnt, shoppat och fikat. 


”I övrigt så laddar vi som vi gör till alla andra matcher. Dels genom att vår bevakare presenterar hur våra motståndare spelar, men även genom de rutiner vi alltid har under våra förberedelseträningar”, säger Rebin. Ass. Förbundskapten är en utmanande roll 

En av de svåraste sakerna med ett sådant här ledaruppdrag är att ungdomslandslag , precis som ett A-landslag, har spelare från många olika klubbar i många olika länder. Rebin beskriver att han sällan träffar spelarna och när man väl träffar dem så kan man inte träna för mycket med dem pga belastningen som uppstår med matcherna. 


”Dessutom kommer de från olika miljöer och från tränare med många olika fotbollsfilosofier. Detta tillsammans gör landslagsjobbet, oavsett nivå, till en tuff uppgift”, säger han. 


De tekniker som används av ledarstaben är att de försöker få ihop gruppen på alla samlingar.  Ledarna jobbar efter samma principer i lagets spelidé. På de teoretiska passen pratas det om spelidé och delar ur denna repeteras alltid varje gång laget samlas. De har också ett träningsupplägg som innebär att man aldrig gör en enda övning som inte är kopplad till  spelidén. Även videoanalys används där det går att  se både hur varje spelare agerar men även hur laget som helhet agerar. 


”Allt detta tillsammans hjälper oss att bli mer samspelta som lag”, säger Rebin. 


Vill vara bollplank

Att vara assisterande förbundskapten innebär att assistera Magnus Wikman i det han behöver. Rebin berättar att han är  ett bollplank till Wikman och  bollar idéer kring hur laget ska spela kommande match, vilka spelare som ska tas ut till trupperna eller startelvan till matchen. Rollen innebär också att Rebin ibland planerar en träning eller håller i en matchgenomgång. 


”Vi delar även upp individuella samtal med spelarna och genomför dem tillsammans. Ibland får jag massa videos på kommande motståndare skickat till mig som jag ska titta på inför nästa samling. Min roll är ganska varierande och i grunden gör jag det han behöver hjälp med. Han delegerar mycket och är väldigt lätt att samarbeta med”, säger Rebin. 


Planeringen är viktig under landslagsamlingarna

Det är inte första turneringen laget gör tillsammans och jag frågar hur  dagarna ser ut under en landslagsturnering.


”Oj, det är så olika från turnering till turnering. Det som styr är oftast hur tätt det är mellan varje match, det påverkar vår planering mest”, säger Rebin 


Laget kom till Baku tre dagar innan matchen mot England. De första dagarna var att  förbereda killarna inför matchen mot England och hela turneringen. Dagsschemat består i ett förmiddagspass matchfria dagar. Sedan tillkommer 1-2 gemensamma samlingar då laget kan gå igenom exempelvis hur nästa motståndare spelare, eller hur laget ska spela. 


”Någon gång kan vi lägga in en tävling för killarna som de tycker är kul. Nu under EM så har även UEFA själva lagt in ett par teoripass för spelarna. Bland annat om matchfixing, antidoping och möte om domarregler.”, säger Rebin.


Det är annars mycket egentid för killarna som ofta lägger den tiden på skolarbete, vila eller att bara hänga i players recreation area (där man bland annat hittar massa playstations, arkadspel, pingis- och biljardbord mm). 


”Laget äter även 5-6 gånger/ dag eftersom de här spelarna behöver fylla på sina energidepåer med jämna mellanrum”, säger Rebin.Stöttning hemifrån viktigt för unga talanger

En kille eller tjej som är uttagen till landslagsuppdrag redan som 17-åring, är det alltid positivt frågar jag honom. Kan det till och med vara hämmande för den fortsatta utvecklingen?


”Att bli uttagen till ett landslag, vare sig det ”bara” är ett träningsläger eller till ett matchläger, är en förmån som jag önskar alla med höga ambitioner. Man får ut så otroligt mycket som spelare på många plan” svarar han engagerat. 


Rebin menar att det  kan vara en viktig utvecklingsbit i mångas utbildning och att man kan lära sig nya saker. Han tror inte att det är så svart eller vitt och att man kan säga att det är hämmande för den fortsatta utvecklingen för alla (som vissa påstår). 

”Däremot kan inte alla unga spelare hantera den här typen av framgång och bekräftelsen som den ger. För vissa spelare kan landslagsuppdrag vara hämmande. Man kan bli lite mer nöjd och minde ödmjuk, något som är extremt farligt för en ung och ambitiös spelare” tillägger han med allvarlig ton. 


Han lyfter fram vikten av bra stöttning hemifrån, att ha bra rådgivare när man är ung och att man har folk runt omkring sig som hjälper till att hålla ens fötter nere på jorden. Folk som påminner om det hårda jobb som krävs för att bli en duktig fotbollsspelare.


Den nye Zlatan

Så till sist, alla drömmer om att hitta den nya Zlatan, finns det en sådan i denna årskullen frågar jag Rebin.


Han skrattar och svarar lite diplomatiskt att det finns många duktiga spelare i den här kullen och i kommande kullar. Men utan att på något sätt minska spelarnas egenskaper och kunskapsnivå så tror han  inte att det finns det.  


”Det finns bara en Zlatan och jag tror vi får vänta länge tills vi får se en så dominerande och fantastisk spelare som Zlatan igen i svensk fotboll”, avslutar han.


Hela Husqvarna FF önskar Rebin och hela landslaget lycka till i den fortsatta turneringen.FAKTA OM LANDSLAGET 


P99-landslaget vann den direkt avgörande kvalmatchen mot Wales och tog sig till EM-slutspelet som spelas i maj. Det är andra gången någonsin som ett svenskt U17 landslag kvalificerar sig.


Några spännande spelare att hålla koll på  är bland annat mittbacken och lagkapten Joseph Colley (Chelsea FC) och två-målskytten mot England, forwarden Joel Asoro (Sunderland FC).  Flest spelare har Malmö FF. 


Flera spelare är redan utlandsproffs i engelska klubbar. Från början bestod den småländska representation endast av  Johan Stenmark från Smålands stolthet, Kalmar FF. Truppen kompletterades dock i efterhand av Filip Örnblom i Smålands andra anrika lag, Östers IF’s. 


Laget spelar sina matcher på den imponerande Olympiastadion som tar 68 000 åskådare samt  på den något mindre Qarabagh-stadion i Baku. 


Matchen mot Frankrike visas på Eurosport torsdag den 12 maj kl 17.00.


Ledarstab:

Magnus Wikman, Förbundskapten

Rebin Mardan, Assisterande Förbundskapten

Anders Bogsjö, Målvaktstränare

Christoffer Bernspång, Matchanalytiker

Anders Eriksson, Bevakare

Ali Kad, Läkare

Anders Schröder, Naprapat

Leif Andersson, Koordinator

Sture Wiklund, Överledare


Text: Joakim Edvinsson

Foto: Rebin Mardan/SvFF


Nyhetsarkiv
2024-01-15 14:18
Julklappstips!2023-12-05 07:59
2023-08-24 11:21
2023-08-15 12:18
Lyckad Påsklovscamp!2023-04-11 21:58
Nya häftena har kommit.2023-03-20 11:28
"Vapendragare 2024"2023-03-02 09:22
God jul & Gott nytt år!2022-12-22 07:46
Ett fåtal häften kvar!2022-11-16 12:51
2022-11-16 07:47
Vinst i JDM finalen!2022-10-20 08:21
Årets matchställ. 2022-06-01 09:51
Matcher på HFF dagen!2022-05-17 12:09
Söker du sommarjobb? 2022-05-04 12:30
Välkommen Linda2022-03-09 10:18
Höstens första HFF-AW 2022-03-04 11:07
Årsmöte2022-02-28 08:27
2022-02-25 20:53
God jul & Gott nytt år!2021-12-23 10:42
Nya coronadirektiv.2021-12-23 08:32
Nu spänner vi bågen2021-11-12 07:03
JDM-Guld till HFF!2021-10-29 07:15
Höstlovscamp 20212021-10-07 11:45
Tack för denna veckan!2021-06-18 17:47
Nu kör vi igång! 2021-06-04 10:34
Flyttat årsmöte.2021-05-12 17:35
Inbjudan årsmöte.2021-05-05 09:09
Nyhet i webshopen 2021-04-20 12:17
Duo klar för herrarna!2021-04-12 15:24
Föreningskläder 2021-03-10 10:54
Meriterad forward klar!2021-02-22 11:17
Information om årsmöte2021-02-12 08:53
Linneah ny fasledare2020-11-25 11:08
Ungdomarna klara!2020-11-22 09:07
Hej alla HFFare!2020-11-10 11:05
HFF:s höstlovsläger2020-10-30 15:43
HöstlovsCamp2020-10-15 09:20
Hallå där Rebecka! 2020-10-02 07:40
Grattis alla vinnare!2020-09-23 13:59
Vinnare i derbylotteriet2020-08-21 17:19
Dags för derbyhelg2020-08-10 17:10
Dubbla segrar2020-06-29 19:01
Ny sportchef klar2020-06-07 17:22
Håll publiken borta!2020-05-01 17:00
Flyttat årsmöte 31/32020-03-18 08:12
Issas minnesfond2020-03-14 17:41
Medlemsutskick 20202020-01-20 09:28
P07 på cupäventyr2019-10-14 08:15
Fotboll ger styrka 2019-10-06 19:12
2019-09-20 07:41
Årsmötet avklarat.2019-03-29 18:02
FÖRENINGSKLÄDER2019-03-01 10:53
Issas minnesfond2019-01-11 09:05
Vapenvallen renoveras2018-05-02 16:30
Ministerbesök i Smeden2018-03-15 22:13
Segersviten fortsätter 2018-03-04 19:12
Matcher i helgen2018-02-17 07:51
Medlemsutskick2017-12-06 08:57
Nu förstärker vi laget2017-10-26 16:30
Nyhet i Husqvarna FF...2017-05-15 15:30
Fotbollsskolestart 3 maj2017-04-26 19:43
HFF Magasinet #1, 20172017-04-14 16:39
Utprovardag - Intersport2017-03-02 10:05
Vi behöver er hjälp!2017-02-10 12:54
Gammeljul i smedbyn2016-11-22 10:26
Ungdomsavslutning2016-11-13 14:47
VI SÖKER DIG!2016-11-04 08:13
Idrottens Bingo2016-10-03 07:51
Bollibompa - start 15/52016-05-09 10:58
Tack för hjälpen...2016-04-12 12:22
Husqvarna FF - Historia2016-03-22 16:00
Intersport webshop2016-03-07 08:59
Snömatch för P12/P112016-03-06 16:39
Unikt medlemserbjudande!2016-03-03 15:19
Sponsorhuset2016-02-26 06:58
Projekt Smedbyn startar!2016-01-21 07:30
Föreläsning2016-01-11 08:44
Året i bilder2016-01-06 15:30
Gott Nytt År!2015-12-31 16:45
GOD JUL!2015-12-24 09:50
2015-12-21 15:34
Julklappstips!2015-12-15 08:39
Årets sista match 1/112015-10-26 07:59
Dags för revansch! 2015-10-15 08:18
HFF P07 till Göteborg2015-10-08 08:08
Vinst i sista matchen...2015-09-26 16:32
Vinst i derbyt...2015-09-13 20:51
Radiohjälpens insamling2015-09-09 17:23
Ny matchdag!2015-09-07 11:52
Matchen webbsänds!2015-09-02 19:04
Storseger på Vallen...2015-08-30 20:57
Fotbollsskolan - Nivå 12015-08-20 14:15
2015-08-20 11:16
Kan HFF skrälla?2015-08-18 14:46
FFA på cup2015-07-14 15:01
Dags för revansch?2015-07-10 15:57
Herrmatchen websänds2015-06-30 08:00
Seger i andra derbyt...2015-06-13 21:02
Inför derbymatchen...2015-06-06 09:10
TAGE-Hylla2015-06-05 12:57
Lyckad cup trots regn2015-06-02 17:35
Bollibompa2015-05-29 08:11
Vinst mot Habo2015-05-10 09:39
Målkalas...2015-03-30 08:27
Dubbla DM-vinster2013-08-28 17:53
 
Huvudsponsorer
Diamantsponsor
Sociala medier
Instagram #husqvarnaff
Guldsponsorer
Silversponsorer
Bronssponsorer