Vilsen invandrare i Sverige
- Jag var vilsen när jag växte upp och fotbollen var det som skapade stadga i mitt liv, säger Alessandro när vi ses över en snabb lunch i Munksjötornet.
Han är engagerad och pratar snabbt. På mindre en än timme framträder bilden av en hur en liten Chilensk invandrarkille tappade det sociala fotfästet och hur fotbollen blev räddningen.
- Ja, jag var vilsen som ungdom i ett nytt land, säger Alessandro.
Han berättar om när hans familj lämnade Chile. Han kom som tioåring till Sverige och tappade allt det sociala sammanhanget från Chile. Det blev inte bättre av att hans föräldrar skiljde sig och han fick gå igenom en tuff period i livet.
- Den erfarenheten jag har med mig är något som gjort att jag engagerade mig både i Råslätts SK och nu i Husqvarna FF, säger han.
Fotbollen blev räddningen
Det var inte några myndigheter eller andra institutioner som underlättade hans integrering i svenska samhället berättar Alessandro. Det var fotbollen och till en början spelade han i en gammal anrik förening i Jönköping, KF Sjöbo.
- Det var i fotbollen som jag fick möjlighet att få ordning på livet, säger han.
Han började alltså fotbollskarriären i KF Sjöbo, en numera tyvärr avsomnad förening. Det var en kamratförening där alla var välkomna för att spela oavsett vem du var eller vilken bakgrund du hade. KF Sjöbo gjorde mycket med små medel. Från början en förening för ungdomar med missbruksproblem och på senare år även unga invandrarkillar som inte fick plats någon annanstans.
- Jag var förvånad över hur lilla Sverige kunde slå sig fram i så många olika idrotter, säger han.
När han försöker berätta om hur det ideella föreningslivet fungerar i Sverige för sin släkt i Chile förstår de honom inte. Det är något han lyfter fram i vårt samtal, hur viktigt det är att det finns en bredd i föreningarna. Fotboll handlar inte bara om elit. Det är hälsa och utveckling av individer med demokratiska värderingar som kanske är det viktigaste en fotbollsförening kan bidra med till samhället.
- Visst ska vi vara en elitförening, men allt behöver inte vara blodigt allvar bara för det, säger han.
Ville tillhöra ett sammanhang
Alessandro fortsatte sin fotbollskarriär i lag som Syrianska, Ekhagens IF och till slut Råslätts SK. Som fotbollsspelare nådde han division 3 som högst. När han slutade med fotbollen saknade han kamratskapen och gemenskapen. Så han började söka det.
- Jag hade ambitionen att hitta ett sammanhang i en klubb, det kunde vara vad som helst egentligen, säger Alessandro.
Det var så han tog steget in i Råslätts SK som ledare. Där fick han med mycket små medel och i en förening som tappat sin styrelse bygga upp något från grunden.
- Jag är egentligen en otålig typ men så länge jag ser små framsteg så ger det mig mycket energi, säger han.
Han parade ihop sig med Daniel Culha under tiden i Råslätt men tonar gärna ner sin roll. Han ser att man fick rätt man på rätt plats och kunde därför skapa den framgång Råslätt ändå hade med avancemang hela vägen till division 2.
Samarbetet med Daniel Culha har varit viktigt och lärorikt för Alessandro. Det handlar inte bara om att se hur spelarens egenskaper är med boll. Utan boll är minst lika viktigt. Dessutom, tillägger han handlar det om den mentala biten också.
- I Råslätt fick vi laget att spela mot ett gemensamt mål med samma ambition, säger Alessandro.
Det är en attraktiv fotboll som står högt på agenda säger Alessandro.
Många projekt
Under tiden i Råslätt drev han olika projekt i och omkring föreningen. Ett sådant var att starta upp ett tjejlag i Råslätt. Där lärde han sig mycket. Exempelvis att föräldrarna är en viktig spelare för att få en hållbarhet och långsiktighet.
- Det är alldeles för många tjejer med invandrarbakgrund som inte får spela fotboll eller slutar för tidigt, säger han.
Att få föräldrarna att stödja sin dotters fotbollsspelande var en viktig strategi. Det gör att laget finns kvar även utan honom.
Han ser stora likheter mellan Råslätts SK och Husqvarna FF. Det finns många killar och tjejer med invandrarbakgrund. At föreningen arbetar så aktivt med integration och värdegrundsfrågor var en av orsakerna till att han valde att engagera sig i Husqvarna FF.
Flera av de lärdomar han gjort i Råslätt kan han ta med sig in i Husqvarna FF tror Alessandro.
Trots att han jobbar med många saker är han inte orolig för att gå in i väggen. Han betonar att han lyssnar på sin kropp och tar hand om sin familj. En familj som för övrigt består av fru och två barn.
- Mår knoppen bra mår kroppen bra, och tvärtom, säger han.
Stolt att representera HFF
Ambitionen från den sportsliga gruppen i Husqvarna FF var att sätta en tränarstab tidigt. Detta för att skapa så goda förutsättningar som möjligt inför säsongen. Det var något Jörgen Larsson, som nu är tillbaka i det sportsliga uppdraget, betonade när tränarteamet presenterades.
Alessandro vill, trots sin otålighet, gå försiktigt fram.
- Vi vill lära känna föreningen först för detta är ingen enmansshow, säger Alessandro.
Han betonar vikten av att fortsätta det arbete som är grundlagt i föreningen. Ambitionen är att skapa bra förutsättningar för att kliva uppåt i seriesystemet igen.
Daniel Culha är huvudtränare och Mathias ”Jösse” Jönsson och Simon Nuay assisterar honom som assisterande tränare. Det är något Alessandro ofta återkommer till i samtalet.
- ”Jösse” kanske har den viktigaste uppgiften i tränarteamet. Han står för en blårandig själ och hans ledaregenskaper går inte att träna upp, de är medfödda, säger Alessandro.
Så innan vi skiljs åt utanför Munksjötornet, där Alessandro har sin arbetsplats, lovar jag att göra intervjuer med både Simon och ”Jösse”.
Så klart att det blir så.
Text och Foto: Joakim Edvinsson/Photis Media