SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Husqvarna FF
Där drömmar blir till verklighet

Husqvarna FF:s Akademiverksamhet

Vad innebär Unicoach?
Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga svensk fotboll för framtiden.

Projektet säger vidare att man har ansvar för att spelare och tränare har goda träningsmöjligheter och att man tar ett socialt ansvar för att talangerna får en civil utbildning i form av studier eller yrkesutbildning. Damlagen i de två högsta serierna får del av Tipselitstödet.

Unicoach innebär i korthet ett ekonomiskt tränar- och utbildningsbidrag av varierande storlek. Unibet står för pengarna medan Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) administrerar projektet. Kriterierna för att kunna vara med har tagits fram gemensamt.

Pojk- och flickprojektet skiljer sig i hur de är upplagda och bedrivs. Pojkprojektet sker mestadels i de allsvenska klubbarna och i superettanklubbarna.


Processmål
Processmålen med Certifieringen är att:
– kvalitetssäkra deltagande klubbars arbete med spelarutbildning i åldern 8-19 år
– identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden
– stödja och i dialog medverka till klubbarnas eget utvecklingsarbete
– skapa en stimulerande manual för de deltagande klubbarna
– skapa tydlighet gentemot styrelse, sponsorer, spelare, föräldrar, andra klubbar, kommun etc.
– underlätta för klubben att identifiera sin roll inom den svenska fotbollen
– framhålla spelar- och ledarutbildning som de viktigaste faktorerna
– höja kvaliteten på spelarutbildningen i ett internationellt perspektiv

.

VerksamhetsområdenAntal frågorMaximal poäng
AVärdegrund och mål med Akademin7140
BSpelarutbildning14365
CLedarorganisation21735
DFaciliteter390
ESkolsamverkan5105
FSamarbete andra klubbar265
Totalt A-F521500
GSportsliga resultat av Akademin
Totalt A-G

                                                
Områden A-F, inklusive Värdegrund, kan betecknas som en processdel med 52 frågor och kan ge maximalt 1500 poäng.
Området G däremot kan betecknas som en resultatdel och har inget poängtak utan är avhängigt hur många av de spelare som tillhört klubben i minst ett år i åldrarna 12-19 år och som debuterat i elitsammanhang och fortfarande är aktiva på elitnivå, dvs landslag, Allsvenskan, Superettan eller motsvarande nivå utomlands samt Division 1 i Sverige.

Klubben ska ha minst 600 poäng på A-F för att bli certifierad som Unicoachakademi.
Utifrån det antal poäng som klubben uppnår erhåller klubben stjärnor enligt följande nivågruppering.


Nedan har vi skapat en enkel och tydlig förklaring av hur vi arbetar med de olika delarna i akademicertifieringen.


A-delen

A-delen består av värdegrund, vision, mål, strategi samt samverkan mellan A-lag och ungdom. Denna del tar klubbchef och akademichef fram ett förslag på inför varje verksamhetsår och presenterar för styrelse som fastställer detta i en verksamhetsplan för kommande år. I A-delen ingår förutom dokumentation kring detta även viss kvalitetsredovisning, t.ex. hur klubben arbetat med att implementera värdegrund samt hur samarbetet konkret ser ut mellan ungdom och A-lag.


B-delen

B-delen är huvudsakligen inriktad på spelarutbildningsplan men även andra funktioner som riktlinjer för filmning av matcher, medicinskt stöd m.m. Denna del hanteras i klubbens operativa del, främst via akademichef som tillsammans med lagen sätter en årsplanering.


C-delen

C-delen är fokuserad kring vilka personella resurser som finns kopplade kring klubben. C-delens två första delar handlar om klubbledning via akademichef. Delarna efter det handlar som huvudtränarresurs i åldrarna 8-19 år. C-delen avslutas med personella resurser kring t.ex. målvaktsträning, naprapat, värdegrund m.m.


D-delen

D-delen är poängsättning av klubbens anläggningar. Utifrån en tabell redovisas tillgången till olika sorters planer och storlek på ytorna och ger en totalpoäng.


E-delen

E-delen handlar om klubbens samarbeten med grund- och/eller gymnasieskolor. I Husqvarna FF har vi i nuläget ett samarbete på grundskolenivå med Sanda Idrottshögstadium samt Sandagymnasiet.


F-delen

F-delen handlar om hur klubben samarbetar med andra föreningar i sitt närområde. Andemeningen med denna del är att en akademicertifierad klubb ska sprida kunskap inom sitt närområde och utveckla andra klubbar. I Husqvarna FF fokuserar vi detta samarbete på de närmast närliggande föreningarna.


G-delen

G-delen står fritt från A-F-delarna på så vis att den inte har någon maxpoäng. I G-delen redovisas de spelare som är aktiva och spelar på division 1-nivå eller högre. Spelarna genererar poäng genom att man multiplicerar antalet år de spelat i klubben mellan 12-19 år med en viss poäng för den högsta nivån de spelat på. En spelare som varit 7 år i klubben och gjort t.ex. en A-landskamp ger således mest poäng.


 
Huvudsponsorer
Diamantsponsor
Sociala medier
Instagram #husqvarnaff
Guldsponsorer
Silversponsorer
Bronssponsorer