Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Husqvarna FF
Där drömmar blir till verklighet
U 19

Tobias Hellgren, en viktig pusselbit i ledarteamet kring U19
2019-01-06 19:00
Ytterligare en väkommen förstärkning i ledartruppen (U19)

Komplett ledarteam

Så är då ledarteamet kring U19 komplett. Vi har tidigare kunnat läsa om Christan Gajta som är huvudansvarig och Olle Härdne som fystränare. Tobias kommer att vara assisterande tränare. Hans väg in i U19 påminner lite om Christians. Båda är sedan tidigare framgångsrikt involverade i P15 och kommer ha kvar sitt engagemang i P15.  


Vem är Tobias Hellgren?

- En 24 år gammal fotbollsnörd. Dagtid läser jag sista året på en medie- och kommunikationsutbildning på Jönköpings University. Jag kommer ursprungligen från Växjö och har under ungdomsåren spelat i Östers IF och diverse andra klubbar. När jag slutade som spelare var det ganska självklart att jag ville vara kvar inom fotbollen och då i en tränarroll, något jag har förberett mig för länge.


Hur länge har du varit engagerad i HFF?

- Jag anslöt till föreningen förra året och har varit en del av P15-lagets ledarstab sedan ungefär ett halvår tillbaka.

 

Blir det inte tufft att vara ledare i två lag?  

- Visst, jag kommer tillbringa många kvällar här på Vapenvallen och Zinken, men det är med ett stort engagemang. När jag fick frågan om att vara assisterande tränare i U19 var det ett enkelt val, det här är det jag brinner för och det finns inget bättre än att få hålla på med det man brinner för. Att dessutom få fortsätta jobba med Christian som jag känner sedan P15 innan hjälpte till, jag ser fram emot att få fortsätta utvecklas i den här miljön. Sedan kommer vi att anpassa mitt deltagande i U19 så att det inte krockar med P15.


Kan det finnas en gemensam nämnare i lagen du tränar (Blå tråden)?

- Det är två olika lag som har olika förutsättningar och utmaningar. Med olika förutsättningar och utmaningar menar jag att kunskapsnivån så klart skiljer vilket gör att man behöver anpassa uppläggen för att hela tiden utmana spelarna på den nivån de befinner sig. Därför vore det fel att kopiera upplägg rakt av mellan lagen. Men visst finns det en del gemensamma nämnare, jag anser att man måste ha en excellent teknik för att kunna behärska alla delar av spelet. Att utveckla spelarna tekniskt, ge dem verktygen för att lösa situationer finns alltid där och genomsyrar min filosofi oavsett lag.  


Kan du gå in närmare på hur du vill utveckla spelare tekniskt? 

- Det handlar om att kunna hantera bollen oavsett vilken situation du hamnar i. För att exemplifiera kan det vara att kunna hantera press bakifrån, hantera spel med ett tillslag, kunna skapa yta och tid med sin första touch osv. 

 

Hur ger det sig i uttryck på träningsplanen?

- Genom att träna specifikt på det i så matchlika situationer som möjligt. Bryta ner spelet i mindre delar, exempelvis 1v1 och 3v3 för att ge spelarna så många repetitioner av den situationen som möjligt. Desto fler repetitioner varje spelare får av en situation, desto bättre blir deras beslutsfattande när de väl hamnar i en liknande situation under matcherna. Fler repetitioner ger även spelarna möjlighet att själva hitta kreativa lösningar på olika situationer. 

 

Är det någon särskild som har influerat dig i din tränarfilosofi när det gäller spelarutveckling?

Jag måste säga Jevgenij Kuznetsov som jag hade under min tid i Östers IF. Jevgenij fokuserade väldigt mycket på teknisk utveckling och lyckades på ett år förvandla min teknik från godkänd till bra, och det var bara under ett år. Det var en ögonöppnare, han pratade ofta om att det kvittar hur bra taktiskt du är eller hur bra fysiska färdigheter du har om du inte kan hantera bollen under press eller slå en passning på tio meter. Det har satt sig.


Har ledarteamet börjat och planera inför kommande säsong?

- Vi hade en uppstart för ett par veckor sedan och då låg fokus på att planera upp vem som ansvarar för olika aktiviteter i närtid. Utöver träningstillfällena så drar ju snart ligacupen igång igen och det blev även en del diskussioner om träningsläger i vår och naturligtvis kommande seriespel.


Vilka är dina favoritlag?

- Eftersom jag kommer från Växjö och spelat i Östers IF så ligger det mig varmt om hjärtat så det får bli Östers IF. Om du tänker på internationell fotboll så ser jag alla Manchester Uniteds matcher, så du kan nog lista ut var jag har mina sympatier.


Sista frågan - vad kan du tillföra U19-killarna?

- Fotbollsmässigt så hoppas jag kunna utveckla dem i tekniska moment och att få dem att bättre värdera olika situationer. Mitt fokus ligger inte på resultat utan utveckling. Jag hoppas dessutom kunna utveckla dem på olika sätt, även vid sidan av fotbollsplan. Jag är ändå ganska ung själv så jag vet ungefär hur de tänker. När vi sedan blickar tillbaka på 2019 års säsong så hoppas jag att alla som jag har haft ska känna att de blivit lite bättre beslutsfattare och ha lite fler verktyg och på så vis blivit en bättre fotbollsspelare.

Nyhetsarkiv
Newbody och FärgFemman2018-12-14 17:20
Sommarjobb 2018?2018-03-26 00:23
Derby på 1:a advent!2017-11-30 19:23
Smålandsmästare 2017!2017-10-22 20:22
Hallå där, Maksy!2017-08-10 21:06
Domare 20172017-02-22 12:17
Gott nytt år2016-12-31 17:40
Restaurangchansen2016-11-22 12:45
Hallå där Deven!2016-10-06 17:01
Sponsorhuset2016-02-26 07:22
Spelarenkät2016-01-11 18:46
Medlemsutskick2016-01-07 09:17
Vapenvallen/Zinken2015-09-15 15:51
 
Huvudsponsorer
Diamantsponsor
Sociala medier
Instagram #husqvarnaff
Guldsponsorer
Silversponsorer
Bronssponsorer