Herr Div 2

- Det känns bara tomt
2019-10-13 09:40
IFK Berga tog kvalplatsen. (Foto: Joakim Edvinsson)

Matchen mellan IFK Berga var säsongens sista match. Allt stod på spel. Det blev också en högdramatisk match som innehöll det mesta. Ribbträffar, frilägen och en missad straff. IFK Berga gick segrande ur striden och knep kvalplatsen efter seger med 3-1.

Lapp på luckan

Alla var där. Barometerns reporter, Jönköpings posten och inte minst den legendariske tränaren Nanne Bergstrand. Numera mest känd som GIF-bild på kanelbullens dag. Han kunde inte låta bli prova Kroatorpets läckra kanelbullar på presskonferensen efter matchen på Vapenvallen 2014.

Vem har kunnat säga nej till Kroatorpets kanelbullar?

Tungt lag på en tung plan

Matchen var kanske IFK Berga på förhand. Ett tungt och tufft lag att möta, svårforcerade centralt och tuffa att utmana i det defensiva spelet.

Berga stressade Husqvarnaförsvaret högt. Trots det kunde ändå de blårandiga komma upp och skapa en del bra lägen. Lite slarvigt emellanåt från båda lagen och det var nervöst på planen.

Ledningsmålet kom efter en frispark som ramlade ner i HFF’s straffområde. HFF-försvaret var inte tillräckligt heta att rensa. Stort jubel hos de 547 personer i publiken som ramar in Bergavik IP.

Snygga kombinationer

I slutet av första halvlek gjorde Petrus Kocadag ett riktigt snyggt mål. Ett bra anfall signerat Sebastian Dimitrijevic ledde fram till ett kanonavslut av HFF’s store målskytt. 1-1 i den 43:e matchminuten.

Detta var Petrus nionde mål på sex seriematcher. Trots att han spelat så få matcher vinner han lagets interna målliga för hela säsongen. Imponerande.

Målet tände också hoppet hos spelare, ledare och alla de HFF supportrar  som tagit sig till Bergviks IP denna höstdag.

Första halvleken kändes ändå totalt sätt ganska jämn. 1-1 resultatet speglade matchen.

En lång kamp

I andra halvlek kom Berga ut med mer energi. Laget tryckte ner Husqvarna FF och ett ledningsmål låg i luften. Husqvarna FFs målvakt Hussein Hamzi fick göra flera riktigt vassa räddningar. IFK Berga hade också ett skott som seglade iväg i den hårda medvinden och träffade ribban. Nära, nära flera gånger.

Stabile mittbacken Elvis Acuna låg utanför linjen för behandling. Han hade spelat med en skadad fot och nu gick det inte längre.  Då passade IFK Berga på att återigen ta ledningen. 2-1 i 76:e minuten.

Det var lite symtomatiskt för matchen att Husqvarna FF precis hade fått byta ut  Elvis. I hans frånvaro uppstod en yta som IFK Berga kunde utnyttja och göra ledningsmålet. Små marginaler som blir så avgörande i denna typ av matcher.

Stark slutforcering  och missad straff

Efter målet hade Husqvarna FF en bra period igen precis som man hade haft i slutet av första halvlek. Det skapade friläge som missades. Klockan tickade uppåt 90:e minuten då Johan Ibrahim blev fälld i straffområdet. Duktiga domaren Fidan Hasani pekade distinkt på straffpunkten. Stort jubel hos HFF och upprörda röster på hemmalagets bänk. Såklart.

Fram stiger Petrus Kocadag för att slå straffen. Matchminuten är uppe i 92:e minuten. Mål nu och kvalplatsen skulle sannolikt hamna hos Husqvarna FF.

Straffen är inte hård. Kanske är den dåliga planen liten bidragande orsak. Den är placerade in till målvaktens högra stolpe. IFK Bergas Oscar Johansson hinner ner och tippar bollen utanför stolpen. Nu var det Bergas bänk som jublade.

- Petrus har på egen hand gjort att vi står här där vi står i dag, i detta läget. Han har en ljus framtid ändå och vi lider med honom så klart. Någon ska slå straffen och han steppar fram och han gör det. Det är mod, säger Philip Bernholtz.

Spiken i kistan.

I anfallet efter straffmissen kunde Berga göra 3-1 på en kontring. Vilt jubel hos hemmasupportrarna. Domaren blåser av matchen efter det.

En signal som definitivt stängde drömmen om kvalspel och division 1 fotboll 2020.

- Det är en som en kvalmatch. Det är inget vidare spel. Mycket tillfälligheter. Det var inget roligt slut på matchen. Det känns väldigt tomt. Vi hade räknat med några veckor spel till, säger en mycket bedrövad Philip Bernholtz efter matchen.

Säsongen över förväntan

Att laget slutade trea i serien är över förväntan. Laget har gjort en  bra utveckling under säsongen. Den som såg den första matchen mot IK Tord en iskall januarilördag minns hur lång väg laget gått. Tränarstaben har tillsammans med spelarna gjort en häftig resa och kan se tillbaka på säsongen och hålla huvudena högt.

Några plumpar i protokollet där laget tappade segrar till oavgjort bäddade för att laget spelar ytterligare en säsong i division 2.

- Det avgörs inte bara här. Många andra sekvenser och matcher som avgör serien inte bara denna matchen, säger Philip Bernholtz.

Tränare Daniel Culha har under hela året hållit fast vid att laget och föreningen jobbar långsiktigt. Det arbetet kommer fortsätta och årets säsong har lagt en bra grund. Nu är utmaningen att förvalta detta inför nästkommande säsong.

Laddar om för final

Detta var seriens sista match. Det återstår en match och det är finalen i Toyota cup. Den spelas mot Räppe Goif torsdag 17 oktober. Räppe har hyrt in sig på Myresjöhus arena och det förväntas en trevlig inramning.

Text och foto: Joakim Edvinsson