Herr Div 2

Stark laginsats bäddade för matchhjälten
2016-06-03 08:00
Ivo och Marc Axengren var felfria i HFF försvaret (Foto: Joakim Edvinsson/Arkiv)
Under torsdagen åkte herrlaget ner till Växjö för en av de tuffaste uppgifterna i Söderettan denna säsong. Bortamatch på Myresjöhus Arena mot serieledarna Östers IF. Hem åkte man med 0-0 och en tung poäng som kändes som tre efter stor dramatik i slutminutrarna. - Jag är stolt över mina spelare idag, säger Niclas Tagesson efter matchen.

Fotboll kan ibland vara tråkig. . ., och långtråkig. . . och alldeles, alldeles. . . UNDERBAR.

I 89 minuter visade herrarna upp en disciplin och ett tålamod som skulle imponera på en Japansk Zenbuddist munk. Tråkig, ja, men ack så effektiv mot seriens målfarligaste lag. Så i den sista skälvande minuten exploderade matchen när Öster fick straff. Då klev den store fältherren Ivo Vazgec fram. Österspelaren stegade fram för att på darriga ben försöka forcera giganten i Husqvarnamålet. Resten är historia. En osannolik räddning och en Österutvisning senare, kunde HFF kliva av planen med delad poäng.

Lågt tempo i första halvlek.

Husqvarna FF kom till spel med full trupp bortsett från avstängde Johan Karlefjärd. Husqvarna FF ställde upp med ett 4-4-2 liknande uppställning. En glädjande nyhet var att Erik Hermansson var tillbaka i truppen  igen efter sin skada.

Den första halvleken gick i ett mycket lugnt tempo. Ett mycket lugnt tempo. Husqvarna FF stångade mot det kompakta Österförsvaret och kom just ingenstans. Det är ingen slump att laget bara släppt in två mål så här långt i serien. Det enda som hände framåt för Husqvarnalaget var Stankovics sedvanliga tummen upp med jämna mellanrum, med sin av oklar anledning, lindade högra hand.

Öster ägde mycket boll men skapade egentligen bara någon halvchans.

Josef Elby hade ett skott utifrån som smet strax till vänster om Ivo Vasgec’s vänstra stolpe..

Björkén i Öster gjorde en rush som såg farlig ut med mittbacksjättarna Henningsson och Axengren avväpnande enkelt. Det och de flesta andra anfallsförsöken.

Känslan från sidan var att Öster hade pratat om att ha tålamod och att lägena skulle komma.

I slutet av första halvleken började Öster att pressa något högre men Husqvarna FF kunde spela runt och hålla bollen inom laget.

Så i den 39’ matchminuten kunde Östers Velic nicka i ribban. På returen nickade Berglund förbi en förbispelad Vazgec. Då stod stabile Anton Henningsson på mållinjen och kunde rädda HFF från ett baklängesmål.

Halvleken slutade helt rättvist (nåja) 0-0 med någon fördelspoäng till hemmalaget. Tagessons mannar gick in i omklädningsrummet för att dricka saft, ta ett kex och ladda för en andra halvlek. En halvlek som nog alla förväntade sig en rejäl uppryckning av hemmalaget. Skulle Tagessons mannar kunna tråka ut Österspelarna även i andra halvlek?

Nåväl, se det positivt, när undertecknad ska redigera highlights till HFF TV  går det spola fram till matchminut 39  och börja där.

Andra halvlek i samma tempo

Första halvan av andra halvlek präglades av samma låga tempo och chansfattighet som första. Även Östers hade en hel del felpassningar och uppträdde okoncentrerat.  Känslan var ända att Öster skulle kunna göra ett sent ledningsmål.

I 63’ byttes ovan nämnde Stankovic ut. Det var kanske inte den bästa matchen Stankovic gjort men han fick jaga bollar och fick inte alls mycket att jobba med i straffområdet där han är som bäst. Edin Hamidovic kom in i hans ställe och kanske var det ett försök från Tagesson att förändra anfallsspelet med lite mer kreativt spel.

Även Öster bytte in sin snabbe ytter Shaze på höger kanten. Där skulle han ställas mot den något långsamme vänsterbacken Zak i Husqvarna FF. Skulle det visa sig bli ett matchavgörande byte för Öster?

Så lufsade även den andra halvleken på. Öster kom inte alls ut och gjorde livet svårt för Husqvarna FF och den förväntade offensiven uteblev helt. Förutom något långskott från Jonatan Drott i Öster och en dåligt slagen frispark i farligt läge av Zak, hände just ingenting. Frustrationen i hemmalaget växte och med det felpassen och spelkvalitet. HFF gjorde det svårt, krympte ytor och backade verkligen varandra i försvarspelet.

- Vi jobbar tillsammans över hela banan och det är starkt att inte släppa till något till ett sådant starkt lag, säger en nöjd Niclas Tagesson efter matchen.

Dramatiska slutminutrar

Öster ger sig på ett sista desperat försök genom att byta in Freddy Söderberg. Den rutinerade anfallaren. Öster trycker på men en otrolig försvarsinsats av samtliga Husqvarnaspelare gör att hemmalaget inte åstadkommer några större chanser. Så, kom den då, räddning för Öster, livlinan till 3 poäng och fortsatt serieledning. I matchminut 89 trycker Ibrahim Koroma ner en Österspelare  i straffområdet.

Huvuddomaren friar och alla blårandigas blodtryck kan återigen ramla ner på tvåsiffrigt i undertrycket. Så efter idoga påtryckningar av Österspelarna så tar assisterande domaren beslutet att det ända ska vara straff. Huvuddomaren pekar på straffpunkten. Återigen upp med både puls, blodtryck och andningsfrekvens hos alla blårandiga supportrar.

Straffen läggs  i 90:e matchminuten och Östers Dennis Velic stegar fram, tar sats, skjuter bollen distinkt till höger om legendaren från Balkan IVO, Vaszgec och . . . .

HAN  RÄDDAR!! I luften får han tillbaks vänster hand och tippar bollen till hörna. Straffräddare två matcher i rad kan inte var många målvakter förunnat.

Så i röran efter hörnan gör Ivo ytterligare en otrolig räddning när Öster försöker trycka in bollen.

Allt lugnar så småningom ned sig. När så annars duktige Jonatan Drott drar på sig sitt andra gula kort och därmed utvisas, tappar Öster all kraft framåt. Det är till och med så att HFF kan lyfta upp spelet en aning.

Så en otroligt spännande avslutning på en annars otroligt sömning match. Tänk vad fotboll kan vara härligt. Naturligtvis känns detta oavgjorda resultat som en tre poängare för HFF och en förlust för Öster.

Highlights i HFF TV kommer från matchen först på söndag.